Overslaan en naar de inhoud gaan

Minstens vier partijen nodig voor coalitie in Limburg

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 2:23

Ger Koopmans staat als lijsttrekker van de grootste partij in Limburg voor een zware opgave: hij mag het initiatief nemen in de coalitiebesprekingen. Koopmans zal minstens drie partijen moeten vinden die met het CDA willen samenwerken. De uitslag in Heerlen kan nog voor een kleine verschuiving zorgen, maar ook dan blijft de uitdaging groot.

De huidige coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA telt nog 20 van de 47 zetels. Om tot een meerderheid te komen zou GroenLinks kunnen aanschuiven. Met de vier zetels van die partij zou de coalitie een nipte meerderheid van 24 zetels houden.

Lees ook: Nieuwkomer FvD maakt klapper bij Statenverkiezingen

Van nul naar zeven
Zoals VVD-er Mark Verheijen al eerder op woensdagavond aangaf zou dat geen recht doen aan de ruk naar rechts die Limburg heeft gemaakt. De PVV heeft twee zetels verloren, maar Forum voor Democratie gaat van nul naar zeven. PVV-lijsttrekker Robert Housmans gaf al aan dat de standpunten van beide partijen nauwelijks verschillen, CDA-voorman Ger Koopmans sluit samenwerking met beide partijen niet uit. Maar om een coalitie over rechts te kunnen vormen komen de drie partijen één zetel tekort: samen hebben ze 23 zetels in het Limburgs parlement.

Meerderheid
De voor de hand liggende vierde partij is de VVD. Maar landelijk voorman Rutte was in de verkiezingscampagne van zowel FvD als PVV de kop van jut. De vraag is of de partij daar zonder meer overheen wil stappen. Ook Lokaal Limburg en 50 Plus kunnen de drie aan een meerderheid helpen. Probleem is dat de FvD nauwelijks een inhoudelijk profiel heeft, waardoor niet valt te voorspellen of de partijen elkaar inhoudelijk zullen vinden.

Gedoogkabinet
Een extra probleem is de bemensing van de FvD-fractie – nog los van de levering van gedeputeerden. Om ongelukken met de kersverse en veelal politiek onervaren provinciale vertegenwoordigers van de FvD te voorkomen, heeft die partij uitsluitend landelijk campagne gevoerd. L1 interviewde op de verkiezingsavond de nummer 7 op de Limburgse lijst van Forum, die heel eerlijk verklaarde er geen rekening mee te hebben gehouden in de Staten te komen. De grote vraag is wat voor vlees Koopmans in de kuip krijgt als hij met FvD in zee gaat. De ervaringen met het gedoogkabinet met de PVV in 2010-2012 liggen nog vers in het geheugen.

Minst waarschijnlijk
Een coalitie over links is mogelijk, maar het minst waarschijnlijk. GroenLinks heeft met vijf zetels flinke winst geboekt, maar komt met de PvdA, SP, Partij voor de Dieren én D66 niet verder dan 15 zetels. Om tot een meerderheid te komen zou tenminste het CDA moeten aanschuiven, waardoor een coalitie van maar liefst zes partijen zou ontstaan. Dat de SP al heeft laten weten zich voorlopig afzijdig te houden van de coalitiebesprekingen maakt de kans op vorming van een dergelijk samenwerkingsverband erg klein.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen