Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ministerraad: Heerlen en Landgraaf moeten fuseren

Geplaatst opvrijdag 13 oktober 2017 - 14:01

De herindeling tussen Heerlen en Landgraaf is zo goed als zeker.

De ministerraad heeft vrijdagmiddag ingestemd met de aanbieding van het voorstel om de twee gemeenten samen te voegen aan de Raad van State. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer nog hun fiat geven.

Het kabinet, voor het laatst in de samenstelling Rutte-II, wil dat Heerlen en Landgraaf per 1 januari 2019 gefuseerd zijn.

Video: L1

Bestuurskracht
In een verklaring stelt de ministerraad dat er al vijftien jaar wordt gesproken over de noodzaak voor een betere bestuurskracht in de regio, en dat zowel de provincie Limburg als de gemeente Heerlen voor een fusie zijn. Volgens de regering leidt de samenvoeging van Heerlen en Landgraaf tot een `bestuurskrachtige gemeente met een grote interne samenhang, die goed past binnen de regio Parkstad."

Landgraaf
Dat een meerderheid van de Landgraafse raad tegen herindeling is erkent de ministerraad. Wel staat in de verklaring dat Landgraaf de afgelopen jaren steeds zelf naar vergaande samenwerking zocht met de buurgemeenten, eerst met Brunssum, daarna met Heerlen.

Lees ook: College Landgraaf 'diep teleurgesteld' over fusiebesluit

L1 zendt komend weekend een documentaire uit over het leven in de gevangenis in Sittard. Bekijk hier een voorproefje.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Verkiezingen 2018
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen