Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerraad akkoord met nieuwe gemeente Beekdaelen

Geplaatst opvrijdag 8 september 2017 - 13:58

De ministerraad heeft ingestemd met de fusie van de gemeente Nuth, Schinnen en Onderbanken tot de gemeente Beekdaelen.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State verstuurd. Het kabinet streeft naar officiële invoering van deze herindeling per 1 januari 2019.

Verkiezingen
Dit betekent dat er volgend jaar maart geen gemeenteraadsverkiezingen meer gehouden worden in de drie afzonderlijke gemeenten. In plaats daarvan vinden er in november 2018 verkiezingen plaats voor de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.

Lees ook: Nuth-Schinnen-Onderbanken kiest voor Beekdaelen als naam

Nieuwe naam
Beekdaelen, de nieuwe naam voor de fusiegemeente, is door de inwoners zelf bepaald. Er mocht uiteindelijk op drie verschillende opties gestemd worden. Beekdaelen kreeg met 75 procent van de stemmen een absolute meerderheid. De nieuwe fusiegemeente telt straks ongeveer 36.000 inwoners.

In totaal heeft de ministerraad vrijdag ingestemd met negen gemeentelijke herindelingen.

Heerlen-Landgraaf
In juli heeft het Limburgs Parlement ook besloten dat de gemeenten Heerlen en Landgraaf moeten fuseren. Die herindeling is nu niet opgenomen in het wetsvoorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Commotie
Een woordvoerder van de minister liet weten dat er nog overleg tussen het ministerie en de provincie plaatsvindt. Tot dat overleg is besloten vanwege de commotie die de herindeling in Landgraaf oproept.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen