Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ministerie negeert Limburgs corona-testmateriaal'

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 23:09

Er is bij de Nederlandse coronatestlaboratoria te weinig plastic wegwerpmateriaal om straks aan de vraag voor 100.000 dagelijkse tests te voldoen, terwijl die plastic materialen met miljoenen tegelijk in Landgraaf worden gemaakt.

Volgens tv-programma Nieuwsuur levert het Landgraafse kunststofbedrijf Bioplastics aan bedrijven over de hele wereld, maar plaatst de Nederlandse overheid amper orders.

Testmachines
Om coronatests uit te kunnen voeren, moeten de monsters en chemicaliën ingebracht worden in de testmachines. Dat gebeurt met kunststof hulpmiddelen die daarna worden weggegooid. Die plastics worden door het ministerie van Volksgezondheid ingekocht en verspreid, maar volgens Nieuwsuur wordt er veel te weinig geleverd.

Testcapaciteit verlaagd
"We hebben noodgedwongen onze testcapaciteit met de helft verlaagd. Met meer materialen zou dat niet nodig zijn", zegt Paul Savelkoul van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) in de uitzending. "En als we voor de winter moeten opschalen is dat echt een probleem."

Ambities
Op dit moment worden er dagelijks zo'n 36.000 coronatests uitgevoerd. Dit aantal moet oplopen tot zo'n 100.000 tests deze winter. Dat is althans het plan van minister Hugo de Jonge. Het grootste deel daarvan loopt via de bestaande laboratoria, die de plastic hulpstukken dus ook in grotere aantallen nodig hebben.

Landgraafse productie
Bioplastics uit Landgraaf levert die hulpstukken voor testmachines van verschillende fabrikanten met miljoenen over de hele wereld. Al aan het begin van de coronacrisis schroefde het bedrijf de productie daarvoor flink op. Bijna de volledige productie gaat naar het buitenland, terwijl er in Nederland dus een tekort aan is.

Lees ook: Bedrijf uit Landgraaf strijdt mee tegen coronavirus

Opvallend is dat het ministerie afgelopen voorjaar aankondigde ook zelf zulke plastic materialen te gaan ontwikkelen. Eén soort cartridge wordt nu getest, volgens Nieuwsuur van een type dat al sinds april in Landgraaf wordt geproduceerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen