Er is bij de Nederlandse coronatestlaboratoria te weinig plastic wegwerpmateriaal om straks aan de vraag voor 100.000 dagelijkse tests te voldoen, terwijl die plastic materialen met miljoenen tegelijk in Landgraaf worden gemaakt.
Volgens tv-programma Nieuwsuur levert het Landgraafse kunststofbedrijf Bioplastics aan bedrijven over de hele wereld, maar plaatst de Nederlandse overheid amper orders.
Testmachines
Om coronatests uit te kunnen voeren, moeten de monsters en chemicaliën ingebracht worden in de testmachines. Dat gebeurt met kunststof hulpmiddelen die daarna worden weggegooid. Die plastics worden door het ministerie van Volksgezondheid ingekocht en verspreid, maar volgens Nieuwsuur wordt er veel te weinig geleverd.
Testcapaciteit verlaagd
"We hebben noodgedwongen onze testcapaciteit met de helft verlaagd. Met meer materialen zou dat niet nodig zijn", zegt Paul Savelkoul van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) in de uitzending. "En als we voor de winter moeten opschalen is dat echt een probleem."
Ambities
Op dit moment worden er dagelijks zo'n 36.000 coronatests uitgevoerd. Dit aantal moet oplopen tot zo'n 100.000 tests deze winter. Dat is althans het plan van minister Hugo de Jonge. Het grootste deel daarvan loopt via de bestaande laboratoria, die de plastic hulpstukken dus ook in grotere aantallen nodig hebben.
Landgraafse productie
Bioplastics uit Landgraaf levert die hulpstukken voor testmachines van verschillende fabrikanten met miljoenen over de hele wereld. Al aan het begin van de coronacrisis schroefde het bedrijf de productie daarvoor flink op. Bijna de volledige productie gaat naar het buitenland, terwijl er in Nederland dus een tekort aan is.
Lees ook: Bedrijf uit Landgraaf strijdt mee tegen coronavirus
Opvallend is dat het ministerie afgelopen voorjaar aankondigde ook zelf zulke plastic materialen te gaan ontwikkelen. Eén soort cartridge wordt nu getest, volgens Nieuwsuur van een type dat al sinds april in Landgraaf wordt geproduceerd.