Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ministerie negeert Limburgs corona-testmateriaal'

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 23:09

Er is bij de Nederlandse coronatestlaboratoria te weinig plastic wegwerpmateriaal om straks aan de vraag voor 100.000 dagelijkse tests te voldoen, terwijl die plastic materialen met miljoenen tegelijk in Landgraaf worden gemaakt.

Volgens tv-programma Nieuwsuur levert het Landgraafse kunststofbedrijf Bioplastics aan bedrijven over de hele wereld, maar plaatst de Nederlandse overheid amper orders.

Testmachines
Om coronatests uit te kunnen voeren, moeten de monsters en chemicaliën ingebracht worden in de testmachines. Dat gebeurt met kunststof hulpmiddelen die daarna worden weggegooid. Die plastics worden door het ministerie van Volksgezondheid ingekocht en verspreid, maar volgens Nieuwsuur wordt er veel te weinig geleverd.

Testcapaciteit verlaagd
"We hebben noodgedwongen onze testcapaciteit met de helft verlaagd. Met meer materialen zou dat niet nodig zijn", zegt Paul Savelkoul van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) in de uitzending. "En als we voor de winter moeten opschalen is dat echt een probleem."

Ambities
Op dit moment worden er dagelijks zo'n 36.000 coronatests uitgevoerd. Dit aantal moet oplopen tot zo'n 100.000 tests deze winter. Dat is althans het plan van minister Hugo de Jonge. Het grootste deel daarvan loopt via de bestaande laboratoria, die de plastic hulpstukken dus ook in grotere aantallen nodig hebben.

Landgraafse productie
Bioplastics uit Landgraaf levert die hulpstukken voor testmachines van verschillende fabrikanten met miljoenen over de hele wereld. Al aan het begin van de coronacrisis schroefde het bedrijf de productie daarvoor flink op. Bijna de volledige productie gaat naar het buitenland, terwijl er in Nederland dus een tekort aan is.

Lees ook: Bedrijf uit Landgraaf strijdt mee tegen coronavirus

Opvallend is dat het ministerie afgelopen voorjaar aankondigde ook zelf zulke plastic materialen te gaan ontwikkelen. Eén soort cartridge wordt nu getest, volgens Nieuwsuur van een type dat al sinds april in Landgraaf wordt geproduceerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen