Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

Geplaatst opwoensdag 26 september 2018 - 22:10

Alle vergunningen waren er al om bewoners van de straat Heringsbosch in Schinveld eindelijk online te krijgen, maar het Ministerie van Veiligheid en Justitie houdt een Duitse internetverbinding tegen. De gemeente Onderbanken is stomverbaasd.

Peter Salden, wethouder van de gemeente Onderbanken, kan er met zijn hoofd niet bij. "We zijn toch één Europa... we kunnen toch niet mensen van internet gaan afhouden."

Duits netwerk
In maart was alles in kannen en kruiken: Heringsbosch zou eindelijk een internetverbinding krijgen. Bewoners van achttien huishoudens in het Schinveldse buitengebied zouden op een Duits netwerk worden aangesloten, omdat dat goedkoper is dan een Nederlands netwerk. "Maar toen een bewoner van de straat contact probeerde te leggen met de glasvezelfabrikant, werd het contact verbroken", aldus Salden.

Lees ook: Duits internet voor Schinveldse straat

Beren op de weg
Wat blijkt: het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt de straat offline. "Volgens het ministerie is het een interessante casus. Als er een Duits netwerk komt te liggen, dan mag die lijn niet worden afgetapt. Als er dus een crimineel in Schinveld woont, moet Den Haag eerst een vergunning in Duitsland vragen om die lijn af te mogen luisteren", vertelt de wethouder. "Ook worden er dan Duitse ip-adressen aangemaakt en wordt het bijvoorbeeld ingewikkelder om 112 te bellen. Er zijn dus nogal wat beren op de weg."

Waanzin
De wethouder blijft zich ondanks de tegenslag hard maken voor een snelle Duitse internetverbinding in het dorp. "Voordat we de nieuwe gemeente Beekdaelen worden, zal er internet zijn. Het is toch waanzin dat de bewoners van Heringsbosch wel op het Duitse riool en lichtnetwerk zijn aangesloten, maar geen Duits internet kunnen krijgen?"

Salden wil een pilot starten, hopelijk met steun vanuit Den Haag. "Ik wil gewoon dat de aansluiting er komt. We zien dan wel tegen welke problemen we aanlopen en kunnen dan naar oplossingen kijken. We moeten in mogelijkheden denken."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen