Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

Geplaatst opwoensdag 26 september 2018 - 22:10

Alle vergunningen waren er al om bewoners van de straat Heringsbosch in Schinveld eindelijk online te krijgen, maar het Ministerie van Veiligheid en Justitie houdt een Duitse internetverbinding tegen. De gemeente Onderbanken is stomverbaasd.

Peter Salden, wethouder van de gemeente Onderbanken, kan er met zijn hoofd niet bij. "We zijn toch één Europa... we kunnen toch niet mensen van internet gaan afhouden."

Duits netwerk
In maart was alles in kannen en kruiken: Heringsbosch zou eindelijk een internetverbinding krijgen. Bewoners van achttien huishoudens in het Schinveldse buitengebied zouden op een Duits netwerk worden aangesloten, omdat dat goedkoper is dan een Nederlands netwerk. "Maar toen een bewoner van de straat contact probeerde te leggen met de glasvezelfabrikant, werd het contact verbroken", aldus Salden.

Lees ook: Duits internet voor Schinveldse straat

Beren op de weg
Wat blijkt: het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt de straat offline. "Volgens het ministerie is het een interessante casus. Als er een Duits netwerk komt te liggen, dan mag die lijn niet worden afgetapt. Als er dus een crimineel in Schinveld woont, moet Den Haag eerst een vergunning in Duitsland vragen om die lijn af te mogen luisteren", vertelt de wethouder. "Ook worden er dan Duitse ip-adressen aangemaakt en wordt het bijvoorbeeld ingewikkelder om 112 te bellen. Er zijn dus nogal wat beren op de weg."

Waanzin
De wethouder blijft zich ondanks de tegenslag hard maken voor een snelle Duitse internetverbinding in het dorp. "Voordat we de nieuwe gemeente Beekdaelen worden, zal er internet zijn. Het is toch waanzin dat de bewoners van Heringsbosch wel op het Duitse riool en lichtnetwerk zijn aangesloten, maar geen Duits internet kunnen krijgen?"

Salden wil een pilot starten, hopelijk met steun vanuit Den Haag. "Ik wil gewoon dat de aansluiting er komt. We zien dan wel tegen welke problemen we aanlopen en kunnen dan naar oplossingen kijken. We moeten in mogelijkheden denken."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen