Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

Geplaatst opwoensdag 26 september 2018 - 22:10

Alle vergunningen waren er al om bewoners van de straat Heringsbosch in Schinveld eindelijk online te krijgen, maar het Ministerie van Veiligheid en Justitie houdt een Duitse internetverbinding tegen. De gemeente Onderbanken is stomverbaasd.

Peter Salden, wethouder van de gemeente Onderbanken, kan er met zijn hoofd niet bij. "We zijn toch één Europa... we kunnen toch niet mensen van internet gaan afhouden."

Duits netwerk
In maart was alles in kannen en kruiken: Heringsbosch zou eindelijk een internetverbinding krijgen. Bewoners van achttien huishoudens in het Schinveldse buitengebied zouden op een Duits netwerk worden aangesloten, omdat dat goedkoper is dan een Nederlands netwerk. "Maar toen een bewoner van de straat contact probeerde te leggen met de glasvezelfabrikant, werd het contact verbroken", aldus Salden.

Lees ook: Duits internet voor Schinveldse straat

Beren op de weg
Wat blijkt: het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt de straat offline. "Volgens het ministerie is het een interessante casus. Als er een Duits netwerk komt te liggen, dan mag die lijn niet worden afgetapt. Als er dus een crimineel in Schinveld woont, moet Den Haag eerst een vergunning in Duitsland vragen om die lijn af te mogen luisteren", vertelt de wethouder. "Ook worden er dan Duitse ip-adressen aangemaakt en wordt het bijvoorbeeld ingewikkelder om 112 te bellen. Er zijn dus nogal wat beren op de weg."

Waanzin
De wethouder blijft zich ondanks de tegenslag hard maken voor een snelle Duitse internetverbinding in het dorp. "Voordat we de nieuwe gemeente Beekdaelen worden, zal er internet zijn. Het is toch waanzin dat de bewoners van Heringsbosch wel op het Duitse riool en lichtnetwerk zijn aangesloten, maar geen Duits internet kunnen krijgen?"

Salden wil een pilot starten, hopelijk met steun vanuit Den Haag. "Ik wil gewoon dat de aansluiting er komt. We zien dan wel tegen welke problemen we aanlopen en kunnen dan naar oplossingen kijken. We moeten in mogelijkheden denken."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen