Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie draait bij: positief over proef internet Schinveld

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 15:56

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is aan het bijdraaien over de aanleg van een Duitse internetverbinding in Schinveld.

"Ik heb binnenkort een afspraak in Den Haag", aldus Bram Doorakkers, initiatiefnemer en bewoner van de internetloze straat in Schinveld.

Aftappen
Bram Doorakkers heeft twee jaar geleden het idee geopperd voor een Duits netwerk in de straat Heringbosch, maar ondanks dat alle vergunningen en subsidies in maart eindelijk rond waren, houdt het ministerie het nu tegen. Als de achttien huishoudens namelijk op het Duitse netwerk gaan, mag die lijn niet door de overheid afgetapt worden. Daarvoor zou dan eerst een vergunning in Duitsland aangevraagd moeten worden. CDA-statenlid John Verhoijsen vindt het aftappen een onvoorstelbare situatie en pleit daarom voor een oplossing. Daar sluit D66-fractievoorzitter Leon Vaessen zich bij aan.

Lees ook: Bewoners Schinveld teleurgesteld: 'Zelfs in Afrika is er 4G'

Aanleg bespoedigen
Doorakkers kwam achter het probleem toen hij contact probeerde te leggen met de Duitse glasvezelfabrikant. Naar aanleiding van de reacties op deze actie van het ministerie, zowel uit de straat als vanuit de gemeente Onderbanken, heeft het agentschap telecom, onderdeel van het ministerie, Bram opgebeld. "Binnenkort ga ik naar Den Haag om afspraken te maken om de aanleg te bespoedigen. Daar zal ook iemand van de veiligheidsdiensten bij zijn. Jos Hoeven, van het agentschap, geeft aan dat zij positief tegenover ons project staan. Ik ben benieuwd."

Lees ook: Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

Klap in gezicht
Het CDA in het Limburgs Parlement noemt de situatie een klap in het gezicht voor bewoners en bedrijven van de straat. "Het past ook niet in het beeld van grensoverschrijdende samenwerking", stelt CDA-Statenlid John Verhoijsen in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur. "Waar lokale en regionale overheden en marktpartijen aan beide zijden van de grens elkaar hebben gevonden in een fraai stuk grensontkennende samenwerking, lijkt dit project nu door de landelijke overheid onmogelijk worden gemaakt", aldus Leon Vaessen.

Grensoverschrijdende samenwerking
Statenlid Verhoijsen vraagt van het provinciebestuur om met alle betrokken partijen in overleg te gaan met als doel om alsnog zo snel mogelijk internet voor de betrokken inwoners van Schinveld mogelijk te maken. Ook wil Verhoijsen weten of het provinciebestuur de grensoverschrijdende oplossing met het Duitse internet ondersteunt. Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) heeft aangekondigd schriftelijke vragen te gaan stellen aan staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van binnenlandse zaken. Knops gaat over grensoverschrijdende samenwerking.

Vanavond in L1mburg Centraal vanaf 17:30 uur een uitgebreid gesprek met Bram Doorakkers over de situatie in Schinveld.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen