Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ministerie draait bij: positief over proef internet Schinveld

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 15:56

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is aan het bijdraaien over de aanleg van een Duitse internetverbinding in Schinveld.

"Ik heb binnenkort een afspraak in Den Haag", aldus Bram Doorakkers, initiatiefnemer en bewoner van de internetloze straat in Schinveld.

Aftappen
Bram Doorakkers heeft twee jaar geleden het idee geopperd voor een Duits netwerk in de straat Heringbosch, maar ondanks dat alle vergunningen en subsidies in maart eindelijk rond waren, houdt het ministerie het nu tegen. Als de achttien huishoudens namelijk op het Duitse netwerk gaan, mag die lijn niet door de overheid afgetapt worden. Daarvoor zou dan eerst een vergunning in Duitsland aangevraagd moeten worden. CDA-statenlid John Verhoijsen vindt het aftappen een onvoorstelbare situatie en pleit daarom voor een oplossing. Daar sluit D66-fractievoorzitter Leon Vaessen zich bij aan.

Lees ook: Bewoners Schinveld teleurgesteld: 'Zelfs in Afrika is er 4G'

Aanleg bespoedigen
Doorakkers kwam achter het probleem toen hij contact probeerde te leggen met de Duitse glasvezelfabrikant. Naar aanleiding van de reacties op deze actie van het ministerie, zowel uit de straat als vanuit de gemeente Onderbanken, heeft het agentschap telecom, onderdeel van het ministerie, Bram opgebeld. "Binnenkort ga ik naar Den Haag om afspraken te maken om de aanleg te bespoedigen. Daar zal ook iemand van de veiligheidsdiensten bij zijn. Jos Hoeven, van het agentschap, geeft aan dat zij positief tegenover ons project staan. Ik ben benieuwd."

Lees ook: Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

Klap in gezicht
Het CDA in het Limburgs Parlement noemt de situatie een klap in het gezicht voor bewoners en bedrijven van de straat. "Het past ook niet in het beeld van grensoverschrijdende samenwerking", stelt CDA-Statenlid John Verhoijsen in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur. "Waar lokale en regionale overheden en marktpartijen aan beide zijden van de grens elkaar hebben gevonden in een fraai stuk grensontkennende samenwerking, lijkt dit project nu door de landelijke overheid onmogelijk worden gemaakt", aldus Leon Vaessen.

Grensoverschrijdende samenwerking
Statenlid Verhoijsen vraagt van het provinciebestuur om met alle betrokken partijen in overleg te gaan met als doel om alsnog zo snel mogelijk internet voor de betrokken inwoners van Schinveld mogelijk te maken. Ook wil Verhoijsen weten of het provinciebestuur de grensoverschrijdende oplossing met het Duitse internet ondersteunt. Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) heeft aangekondigd schriftelijke vragen te gaan stellen aan staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van binnenlandse zaken. Knops gaat over grensoverschrijdende samenwerking.

Vanavond in L1mburg Centraal vanaf 17:30 uur een uitgebreid gesprek met Bram Doorakkers over de situatie in Schinveld.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen