Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister zet handtekening onder versterking Limburgse dijken

Geplaatst opmaandag 27 september 2021 - 22:21

Demissionair Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandagmiddag haar handtekening gezet onder het dijkversterkingsplan voor Arcen.

Het plan in Arcen is een eerste in een reeks dijkversterkingen die de komende tijd worden opgepakt met geld van het Rijk. Het hoogwater van afgelopen juli heeft de noodzaak van dijkversterkingsprojecten onderstreept. Langs de Maas tussen Noord- en Midden-Limburg zijn nog 16 plekken waar dijken niet hoog en sterk genoeg zijn. Een van die locaties is Arcen.

Nieuwe dijk
Daar tekenden de verantwoordelijke partijen maandagmiddag een overeenkomst die ervoor moet zorgen dat er in 2025 een nieuwe dijk ligt die enerzijds meer plek aan de Maas geeft omdat die verder landinwaarts komt te liggen en anderzijds ook voor de toekomst genoeg bescherming biedt.

Feestdag
De dorpsraad is tevreden. “Het is een feestdag voor Arcen vandaag”, stelt voorzitter Cecile van den Kroonenberg. De dorpsraad stak veel energie in het project. De jubelstemming die Van den Kroonenberg vandaag heeft, was er lange tijd niet. Het ministerie koerste aanvankelijk namelijk aan op een heel ander dijkplan. De Hertog Jan Brouwerij zou hierbij buitendijks zou komen te liggen op een eiland. De dorpsraad presenteerde zelf een alternatief. Hun suggesties zijn nu meegenomen voor de verplaatsing van de dijk die nu gaat worden uitgevoerd.

Video L1

Compromis
Minister Barbara Visser is blij dat er een compromis kon worden gesloten dat voor alle partijen tot tevredenheid stemt. De noodzaak van hoogwaterbescherming is voor haar evident. “Het hoogwater deze zomer heeft ons ook laten zien dat we veel meer moeten doen.”

800 miljoen
Snel veel meer geld beschikbaar stellen voor hoogwaterbescherming is een signaal dat ook elders klinkt. Bijvoorbeeld door de nationaal Deltacommissaris Peter Glas. Hij is de belangrijkste adviseur voor het Rijk op dit gebied. Volgens hem moet er maar liefst 800 miljoen euro extra voor worden vrijgemaakt. Ook de Koning noemde versnellen van de maatregelen in de Troonrede. Het Waterschap Limburg is blij met die aandacht.

Meer geld uit Den Haag
“De 16 projecten die de komende jaren worden opgepakt zijn inmiddels al allemaal opgenomen in de begroting”, zegt directeur Jos Teeuwen van het waterschap. “Maar we hebben natuurlijk gezien dat er nog veel meer opgaven liggen. Daar is meer geld voor nodig. Dat zullen we vandaag nog eens onder de aandacht brengen bij de minister maar dat roepen we natuurlijk al veel langer.” Nu de urgentie door het hoogwater van juli ook in Den Haag weerklinkt moeten er volgens hem dan ook spijkers met koppen worden geslagen.

Video L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen