Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil in beroep tegen uitspraak mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 11:46

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond, die bepaalde dat mijnschade toch nog niet verjaard is.

Volgens de rechtbank is de verjaringstermijn geen 30 jaar na het sluiten van de mijnen, maar 30 jaar na het ontstaan van de schade.

Lees ook: Minister weet zich geen raad met uitspraak mijnschade

Niet langer verjaard
Dat betekent dat de overheid alsnog diep in de buidel zou moeten tasten, waar eerst nog gedacht werd dat alle zaken in 2004 zijn verjaard. Dat was 30 jaar nadat de laatste steenkolen uit de grond kwamen.

Verzakking
De zaak werd aangespannen door twee mensen uit Kerkrade die schade aan hun woning vergoed wilden krijgen van het Waarborgfonds Mijnschade. Dat fonds wees de claim af, maar de rechtbank vond de claim toch terecht. Volgens de rechtbank was de schade veroorzaakt door een verzakking in een mijnschacht die mogelijk pas ná de mijnsluiting is gebeurd.

Betalen
Dat Wiebes een hoger beroep overweegt, wil niet zeggen dat hij onder de uitspraak van de rechter uit wil komen. In een brief aan de Tweede Kamer belooft de VVD-bewindsman dat hij de uitspraak van de rechtbank zal volgen en de Kerkradenaren hun schade zal vergoeden.

De minister overweegt het hoger beroep, omdat hij bang is dat door het vonnis eerdere uitspraken op losse schroeven komen te staan, waardoor volgens hem rechtsongelijkheid ontstaat.

Motie
De kwestie wordt donderdagmiddag besproken in een Kamercommissie. De SP heeft al een motie klaarliggen waarin de minister wordt opgeroepen om ruimhartig om te gaan met gevallen van mijnschade, en met een regeling te komen voor mensen die nu nog schade ondervinden als gevolg van de mijnbouw in Zuid-Limburg.

De minister wacht het debat af voordat hij daadwerkelijk beroep aantekent.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen