Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil in beroep tegen uitspraak mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 11:46

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond, die bepaalde dat mijnschade toch nog niet verjaard is.

Volgens de rechtbank is de verjaringstermijn geen 30 jaar na het sluiten van de mijnen, maar 30 jaar na het ontstaan van de schade.

Lees ook: Minister weet zich geen raad met uitspraak mijnschade

Niet langer verjaard
Dat betekent dat de overheid alsnog diep in de buidel zou moeten tasten, waar eerst nog gedacht werd dat alle zaken in 2004 zijn verjaard. Dat was 30 jaar nadat de laatste steenkolen uit de grond kwamen.

Verzakking
De zaak werd aangespannen door twee mensen uit Kerkrade die schade aan hun woning vergoed wilden krijgen van het Waarborgfonds Mijnschade. Dat fonds wees de claim af, maar de rechtbank vond de claim toch terecht. Volgens de rechtbank was de schade veroorzaakt door een verzakking in een mijnschacht die mogelijk pas ná de mijnsluiting is gebeurd.

Betalen
Dat Wiebes een hoger beroep overweegt, wil niet zeggen dat hij onder de uitspraak van de rechter uit wil komen. In een brief aan de Tweede Kamer belooft de VVD-bewindsman dat hij de uitspraak van de rechtbank zal volgen en de Kerkradenaren hun schade zal vergoeden.

De minister overweegt het hoger beroep, omdat hij bang is dat door het vonnis eerdere uitspraken op losse schroeven komen te staan, waardoor volgens hem rechtsongelijkheid ontstaat.

Motie
De kwestie wordt donderdagmiddag besproken in een Kamercommissie. De SP heeft al een motie klaarliggen waarin de minister wordt opgeroepen om ruimhartig om te gaan met gevallen van mijnschade, en met een regeling te komen voor mensen die nu nog schade ondervinden als gevolg van de mijnbouw in Zuid-Limburg.

De minister wacht het debat af voordat hij daadwerkelijk beroep aantekent.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen