Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil in beroep tegen uitspraak mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 11:46

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond, die bepaalde dat mijnschade toch nog niet verjaard is.

Volgens de rechtbank is de verjaringstermijn geen 30 jaar na het sluiten van de mijnen, maar 30 jaar na het ontstaan van de schade.

Lees ook: Minister weet zich geen raad met uitspraak mijnschade

Niet langer verjaard
Dat betekent dat de overheid alsnog diep in de buidel zou moeten tasten, waar eerst nog gedacht werd dat alle zaken in 2004 zijn verjaard. Dat was 30 jaar nadat de laatste steenkolen uit de grond kwamen.

Verzakking
De zaak werd aangespannen door twee mensen uit Kerkrade die schade aan hun woning vergoed wilden krijgen van het Waarborgfonds Mijnschade. Dat fonds wees de claim af, maar de rechtbank vond de claim toch terecht. Volgens de rechtbank was de schade veroorzaakt door een verzakking in een mijnschacht die mogelijk pas nĂ¡ de mijnsluiting is gebeurd.

Betalen
Dat Wiebes een hoger beroep overweegt, wil niet zeggen dat hij onder de uitspraak van de rechter uit wil komen. In een brief aan de Tweede Kamer belooft de VVD-bewindsman dat hij de uitspraak van de rechtbank zal volgen en de Kerkradenaren hun schade zal vergoeden.

De minister overweegt het hoger beroep, omdat hij bang is dat door het vonnis eerdere uitspraken op losse schroeven komen te staan, waardoor volgens hem rechtsongelijkheid ontstaat.

Motie
De kwestie wordt donderdagmiddag besproken in een Kamercommissie. De SP heeft al een motie klaarliggen waarin de minister wordt opgeroepen om ruimhartig om te gaan met gevallen van mijnschade, en met een regeling te komen voor mensen die nu nog schade ondervinden als gevolg van de mijnbouw in Zuid-Limburg.

De minister wacht het debat af voordat hij daadwerkelijk beroep aantekent.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen