Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil in beroep tegen uitspraak mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 11:46

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond, die bepaalde dat mijnschade toch nog niet verjaard is.

Volgens de rechtbank is de verjaringstermijn geen 30 jaar na het sluiten van de mijnen, maar 30 jaar na het ontstaan van de schade.

Lees ook: Minister weet zich geen raad met uitspraak mijnschade

Niet langer verjaard
Dat betekent dat de overheid alsnog diep in de buidel zou moeten tasten, waar eerst nog gedacht werd dat alle zaken in 2004 zijn verjaard. Dat was 30 jaar nadat de laatste steenkolen uit de grond kwamen.

Verzakking
De zaak werd aangespannen door twee mensen uit Kerkrade die schade aan hun woning vergoed wilden krijgen van het Waarborgfonds Mijnschade. Dat fonds wees de claim af, maar de rechtbank vond de claim toch terecht. Volgens de rechtbank was de schade veroorzaakt door een verzakking in een mijnschacht die mogelijk pas nĂ¡ de mijnsluiting is gebeurd.

Betalen
Dat Wiebes een hoger beroep overweegt, wil niet zeggen dat hij onder de uitspraak van de rechter uit wil komen. In een brief aan de Tweede Kamer belooft de VVD-bewindsman dat hij de uitspraak van de rechtbank zal volgen en de Kerkradenaren hun schade zal vergoeden.

De minister overweegt het hoger beroep, omdat hij bang is dat door het vonnis eerdere uitspraken op losse schroeven komen te staan, waardoor volgens hem rechtsongelijkheid ontstaat.

Motie
De kwestie wordt donderdagmiddag besproken in een Kamercommissie. De SP heeft al een motie klaarliggen waarin de minister wordt opgeroepen om ruimhartig om te gaan met gevallen van mijnschade, en met een regeling te komen voor mensen die nu nog schade ondervinden als gevolg van de mijnbouw in Zuid-Limburg.

De minister wacht het debat af voordat hij daadwerkelijk beroep aantekent.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen