Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil berging vliegtuigwrakken Tweede Wereldoorlog

Geplaatst opdinsdag 16 oktober 2018 - 13:02

De berging van tientallen vliegtuigwrakken met vermiste bemanningen uit de Tweede Wereldoorlog is een stap dichterbij gekomen. Door een nationaal programma krijgen gemeenten advies en (financiƫle) hulp. Ook in Limburg ligt zo een oorlogswrak onder de grond: in Echt-Susteren.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil in de eerste plaats recht doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast noemt ze het een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Bommenwerper
In Echt is al jaren discussie over de berging van het wrak.
De Stirling W7630 bommenwerper werd in 1942 uit de lucht geschoten en kwam op een open veld in Echt terecht. Vermoedelijk liggen ook de resten van vier Britse bemanningsleden onder de grond. De gemeente Echt-Susteren heeft eerder een bergingsverzoek afgewezen. Ook omdat de eigenaar van de grond, de Abdij Lilbosch, vindt dat je een oorlogsgraf met rust moet laten.

Erezaak
Ollongren en haar collega van Defensie reageren met het programma op een verzoek van ChristenUnie, CDA en VVD. Zij vinden dat ook de rijksoverheid zich moet inspannen voor de berging van geallieerde vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers. Nu is dat een taak van de gemeenten. CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf noemt de bergingen een erezaak.

Lees ook: Opgraven vliegtuigwrak in Echt stap dichterbij

Stoffelijke resten
Volgens deskundigen geldt de berging van zo'n dertig tot vijftig wrakken met mogelijk stoffelijke resten als kansrijk.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen