Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Wiebes wil nieuw waarborgfonds voor mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 20:30

Er moet een nieuw waarborgfonds komen voor mensen met mijnschade. Dat heeft minister Eric Wiebes donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Dat fonds moet ook schade vergoeden die ouder is dan dertig jaar.

Goed nieuws
Volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder betekent de toezegging van de minister goed nieuws voor inwoners in Limburg. Zij komen daardoor eerder in aanmerking voor een vergoeding van schade die ontstaan is door de mijnbouw. "De minister heeft gezegd dat het niet zo kan zijn dat burgers zelf moeten opdraaien voor mijnschade. Dat is een enorm belangrijke uitspraak." Het CDA pleit al langer voor een waarborgfonds voor mijnschade.

Toch in beroep
Minister Wiebes maakte ook bekend dat hij toch in beroep gaat tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank Limburg, die besloot dat mijnschade niet automatisch verjaard is, dertig jaar na het einde van de winning van steenkool. Dit tot grote teleurstelling van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die zich ook al langer inzet voor een betere regeling voor mijnschade.

Enorm pijnlijk
"Dit is enorm pijnlijk en daarom willen we op de korte termijn meer duidelijkheid en zekerheid van de minister. Over dit hoger beroep, maar ook over het nieuwe fonds." Ze heeft om die reden een vervolg op het Kamerdebat aangevraagd.

Het nieuwe waarborgfonds moet volgens de minister gevuld worden door mijnbouwbedrijven.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen