Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Wiebes wil nieuw waarborgfonds voor mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 20:30

Er moet een nieuw waarborgfonds komen voor mensen met mijnschade. Dat heeft minister Eric Wiebes donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Dat fonds moet ook schade vergoeden die ouder is dan dertig jaar.

Goed nieuws
Volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder betekent de toezegging van de minister goed nieuws voor inwoners in Limburg. Zij komen daardoor eerder in aanmerking voor een vergoeding van schade die ontstaan is door de mijnbouw. "De minister heeft gezegd dat het niet zo kan zijn dat burgers zelf moeten opdraaien voor mijnschade. Dat is een enorm belangrijke uitspraak." Het CDA pleit al langer voor een waarborgfonds voor mijnschade.

Toch in beroep
Minister Wiebes maakte ook bekend dat hij toch in beroep gaat tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank Limburg, die besloot dat mijnschade niet automatisch verjaard is, dertig jaar na het einde van de winning van steenkool. Dit tot grote teleurstelling van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die zich ook al langer inzet voor een betere regeling voor mijnschade.

Enorm pijnlijk
"Dit is enorm pijnlijk en daarom willen we op de korte termijn meer duidelijkheid en zekerheid van de minister. Over dit hoger beroep, maar ook over het nieuwe fonds." Ze heeft om die reden een vervolg op het Kamerdebat aangevraagd.

Het nieuwe waarborgfonds moet volgens de minister gevuld worden door mijnbouwbedrijven.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen