Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minister Wiebes wil nieuw waarborgfonds voor mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 20:30

Er moet een nieuw waarborgfonds komen voor mensen met mijnschade. Dat heeft minister Eric Wiebes donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Dat fonds moet ook schade vergoeden die ouder is dan dertig jaar.

Goed nieuws
Volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder betekent de toezegging van de minister goed nieuws voor inwoners in Limburg. Zij komen daardoor eerder in aanmerking voor een vergoeding van schade die ontstaan is door de mijnbouw. "De minister heeft gezegd dat het niet zo kan zijn dat burgers zelf moeten opdraaien voor mijnschade. Dat is een enorm belangrijke uitspraak." Het CDA pleit al langer voor een waarborgfonds voor mijnschade.

Toch in beroep
Minister Wiebes maakte ook bekend dat hij toch in beroep gaat tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank Limburg, die besloot dat mijnschade niet automatisch verjaard is, dertig jaar na het einde van de winning van steenkool. Dit tot grote teleurstelling van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die zich ook al langer inzet voor een betere regeling voor mijnschade.

Enorm pijnlijk
"Dit is enorm pijnlijk en daarom willen we op de korte termijn meer duidelijkheid en zekerheid van de minister. Over dit hoger beroep, maar ook over het nieuwe fonds." Ze heeft om die reden een vervolg op het Kamerdebat aangevraagd.

Het nieuwe waarborgfonds moet volgens de minister gevuld worden door mijnbouwbedrijven.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen