Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minister Wiebes wil nieuw waarborgfonds voor mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 20:30

Er moet een nieuw waarborgfonds komen voor mensen met mijnschade. Dat heeft minister Eric Wiebes donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Dat fonds moet ook schade vergoeden die ouder is dan dertig jaar.

Goed nieuws
Volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder betekent de toezegging van de minister goed nieuws voor inwoners in Limburg. Zij komen daardoor eerder in aanmerking voor een vergoeding van schade die ontstaan is door de mijnbouw. "De minister heeft gezegd dat het niet zo kan zijn dat burgers zelf moeten opdraaien voor mijnschade. Dat is een enorm belangrijke uitspraak." Het CDA pleit al langer voor een waarborgfonds voor mijnschade.

Toch in beroep
Minister Wiebes maakte ook bekend dat hij toch in beroep gaat tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank Limburg, die besloot dat mijnschade niet automatisch verjaard is, dertig jaar na het einde van de winning van steenkool. Dit tot grote teleurstelling van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die zich ook al langer inzet voor een betere regeling voor mijnschade.

Enorm pijnlijk
"Dit is enorm pijnlijk en daarom willen we op de korte termijn meer duidelijkheid en zekerheid van de minister. Over dit hoger beroep, maar ook over het nieuwe fonds." Ze heeft om die reden een vervolg op het Kamerdebat aangevraagd.

Het nieuwe waarborgfonds moet volgens de minister gevuld worden door mijnbouwbedrijven.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen