Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Wiebes wil nieuw waarborgfonds voor mijnschade

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 20:30

Er moet een nieuw waarborgfonds komen voor mensen met mijnschade. Dat heeft minister Eric Wiebes donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Dat fonds moet ook schade vergoeden die ouder is dan dertig jaar.

Goed nieuws
Volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder betekent de toezegging van de minister goed nieuws voor inwoners in Limburg. Zij komen daardoor eerder in aanmerking voor een vergoeding van schade die ontstaan is door de mijnbouw. "De minister heeft gezegd dat het niet zo kan zijn dat burgers zelf moeten opdraaien voor mijnschade. Dat is een enorm belangrijke uitspraak." Het CDA pleit al langer voor een waarborgfonds voor mijnschade.

Toch in beroep
Minister Wiebes maakte ook bekend dat hij toch in beroep gaat tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank Limburg, die besloot dat mijnschade niet automatisch verjaard is, dertig jaar na het einde van de winning van steenkool. Dit tot grote teleurstelling van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die zich ook al langer inzet voor een betere regeling voor mijnschade.

Enorm pijnlijk
"Dit is enorm pijnlijk en daarom willen we op de korte termijn meer duidelijkheid en zekerheid van de minister. Over dit hoger beroep, maar ook over het nieuwe fonds." Ze heeft om die reden een vervolg op het Kamerdebat aangevraagd.

Het nieuwe waarborgfonds moet volgens de minister gevuld worden door mijnbouwbedrijven.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen