Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister weigert extra geld voor spoorwegovergang Venlo

Geplaatst opmaandag 25 november 2019 - 20:47

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het Rijk achteraf de kosten betaalt voor het aankopen van zes woningen in de buurt van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo. Het gaat om 2,9 miljoen euro.

PvdA-Kamerlid William Moorlag heeft daar een motie over ingediend tijdens een debat over infrastuctuur-projecten.

Tunnel
In totaal moeten 19 woningen worden aangekocht om een tunnel onder Vierpaardjes te kunnen aanleggen. Dat moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en een einde maken aan de huidige gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie.

Lees ook: Witte rook: Venlo koopt eindelijk huizen op voor tunnelbouw

'Zure kwestie'
Van de 19 woningen zijn er zes aangekocht vanwege een nieuwe wet over externe veiligheid, aldus Moorlag. "Het is een wat zure kwestie, omdat veiligheidsregels veranderen. Maar de kosten kunnen we in redelijkheid toch niet alleen voor rekening van de gemeente Venlo laten komen", zo stelde het PvdA-Kamerlid.

'Net iets te veel'
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft de motie afgeraden. Zij wees erop dat het Rijk met 16,5 miljoen euro al een 'flinke bijdrage' heeft geleverd. Een hogere bijdrage vindt zij daarom niet reëel ten opzichte van het aanpakken van andere spoorwegovergangen waar grote risico’s zijn. "Daarom zeg ik nee. U vraagt nu net iets te veel", zo zei Van Nieuwenhuizen richting Moorlag. "Ik verwacht dat de gemeente Venlo en de provincie hun verantwoordelijkheid nemen."

Meedenken
CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen ging niet zover als de PvdA door nu al een concreet bedrag te vragen. "Ik vraag de minister om kritisch mee te denken. Niet om een keiharde financiële toezegging", zo verklaarde Amhaouch.

Rekening
Voor de ondertunneling van Vierpaardjes is 45 miljoen euro beschikbaar. Behalve de 16,5 miljoen van het Rijk, draagt de provincie 13,5 miljoen bij en de gemeente Venlo zelf 15 miljoen. Ook is afgesproken dat de provincie de helft van eventuele overschrijdingen voor haar rekening neemt, als die niet hoger zijn dan 10 miljoen euro.

Plan
De komende twee jaar wordt een definitief plan uitgewerkt voor de tunnel. Daarna volgt een aanbestedingsprocedure. In 2022 wordt het werk gegund en in 2025 moet de ondertunneling klaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen