Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister weet zich nog geen raad met uitspraak mijnschade

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 19:59

VVD-minister Eric Wiebes wil nog niet zeggen welke conclusie hij trekt uit een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank Limburg over de vergoeding van mijnschade.

"Daar ben ik nog over aan het nadenken", zo zei de minister tijdens een debatje in de Tweede Kamer. De rechtbank Limburg bepaalde in een zaak, die was aangespannen door twee bewoners van Kerkrade met mijnschade, dat die schade niet verjaard is.

Lees ook: Rechtbank: mijnschade Kerkrade toch niet verjaard

Verjaring
Eerder hield het Rijk de lijn vast dat alleen schade wordt vergoed die maximaal dertig jaar na het einde van de winning van steenkool is ontstaan. Dat wil zeggen uiterlijk in 2004.
Maar de rechtbank zegt nu dat het moment telt waarop het defect is ontstaan dat tot mijnschade heeft geleid. En dat ligt vaak veel later. Veel meer mensen zouden daarom voor een schadevergoeding van het Rijk in aanmerking komen.

Verstrekkend
Minister Wiebes noemde de uitspraak verstrekkend en enorme consequenties hebben. "Dat wil niet zeggen dat we er niks mee moeten, maar wel dat ik dat niet nu even uit mijn mouw schudt. De uitspraak is nog heel vers", aldus Wiebes.

Er bij neerleggen
De SP diende bij monde van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman een motie in om niet in hoger beroep te gaan en een ruimhartige regeling uit te werken. "Mensen met mijnschade wachten al heel lang. Er is steeds gezegd dat gewacht wordt op de uitkomst van dit proefproces. Die is nu duidelijk. Daarom moeten we nu niet weer zeggen we moeten afwachten", zo stelde Beckerman. "Niet in hoger beroep gaan, is voor mij dan ook essentieel."

CDA-Kamerlid Agnes Mulder verklaarde 'heel blij' te zijn met de uitspraak van de rechter. Ook het CDA pleit al langer voor een fatsoenlijke regeling voor mijnschade.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie van de SP die ook is ondertekend door het Limburgse Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. Minister Wiebes heeft de motie ontraden omdat hij de uitspraak (dus) nog in beraad heeft. Wanneer hij met een inhoudelijke reactie komt, wist hij niet precies.

Lees ook: Mijnschade: 'Minister moet nu snel over de brug komen'

Vergoeding
Wel zei hij dat de bewoners van de twee woningen die de rechtszaak hadden aangespannen, onder alle omstandigheden een vergoeding krijgen uit het Waarborgfonds Mijnschade van het Rijk. "Ongeacht of we in hoger beroep gaan of niet. En als we in beroep gaan, doen we dat hooguit om principiële redenen", aldus de minister.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen