Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister weet zich nog geen raad met uitspraak mijnschade

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 19:59

VVD-minister Eric Wiebes wil nog niet zeggen welke conclusie hij trekt uit een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank Limburg over de vergoeding van mijnschade.

"Daar ben ik nog over aan het nadenken", zo zei de minister tijdens een debatje in de Tweede Kamer. De rechtbank Limburg bepaalde in een zaak, die was aangespannen door twee bewoners van Kerkrade met mijnschade, dat die schade niet verjaard is.

Lees ook: Rechtbank: mijnschade Kerkrade toch niet verjaard

Verjaring
Eerder hield het Rijk de lijn vast dat alleen schade wordt vergoed die maximaal dertig jaar na het einde van de winning van steenkool is ontstaan. Dat wil zeggen uiterlijk in 2004.
Maar de rechtbank zegt nu dat het moment telt waarop het defect is ontstaan dat tot mijnschade heeft geleid. En dat ligt vaak veel later. Veel meer mensen zouden daarom voor een schadevergoeding van het Rijk in aanmerking komen.

Verstrekkend
Minister Wiebes noemde de uitspraak verstrekkend en enorme consequenties hebben. "Dat wil niet zeggen dat we er niks mee moeten, maar wel dat ik dat niet nu even uit mijn mouw schudt. De uitspraak is nog heel vers", aldus Wiebes.

Er bij neerleggen
De SP diende bij monde van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman een motie in om niet in hoger beroep te gaan en een ruimhartige regeling uit te werken. "Mensen met mijnschade wachten al heel lang. Er is steeds gezegd dat gewacht wordt op de uitkomst van dit proefproces. Die is nu duidelijk. Daarom moeten we nu niet weer zeggen we moeten afwachten", zo stelde Beckerman. "Niet in hoger beroep gaan, is voor mij dan ook essentieel."

CDA-Kamerlid Agnes Mulder verklaarde 'heel blij' te zijn met de uitspraak van de rechter. Ook het CDA pleit al langer voor een fatsoenlijke regeling voor mijnschade.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie van de SP die ook is ondertekend door het Limburgse Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. Minister Wiebes heeft de motie ontraden omdat hij de uitspraak (dus) nog in beraad heeft. Wanneer hij met een inhoudelijke reactie komt, wist hij niet precies.

Lees ook: Mijnschade: 'Minister moet nu snel over de brug komen'

Vergoeding
Wel zei hij dat de bewoners van de twee woningen die de rechtszaak hadden aangespannen, onder alle omstandigheden een vergoeding krijgen uit het Waarborgfonds Mijnschade van het Rijk. "Ongeacht of we in hoger beroep gaan of niet. En als we in beroep gaan, doen we dat hooguit om principiële redenen", aldus de minister.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen