Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: Ultrakorte vluchten niet te verbieden

Geplaatst opvrijdag 6 december 2019 - 12:37

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) vindt de inmiddels gestopte korte vluchten van Maastricht Aachen Airport (MAA) naar vliegveld Bierset bij Luik vanuit het oogpunt van milieu onwenselijk. Maar zij had de vluchten niet kunnen verbieden.

Dat schrijft de minister in haar beantwoording van schriftelijke vragen CDA, D66 en ChristenUnie.

Kritiek
De partijen noemden de vrachtvluchten van 38 kilometer tussen beide vliegtuigen onwenselijk en onzinnig. Het ging in totaal om drie vluchten van Qatar Airways, tussen Doha en Mexico Stad, met een tussenlanding in Luik. Op verzoek van een klant werd die keren ook vracht afgeleverd op MAA in Beek, op nog geen 40 kilometer van Luik. Het ging dus om een commerciële afweging, aldus de minister.

Korte baan
Qatar Airways was het liefste rechtstreeks met een vol toestel vanaf MAA naar Mexico Stad doorgevlogen, zo meldt de minister verder in haar antwoord. Maar omdat op het vliegveld in Beek niet de volledige baanlengte mag worden gebruikt, zou het vrachtvliegtuig slechts gedeeltelijk gevuld kunnen worden. Vandaar dat uitgeweken is naar Luik voor vracht.

Streep erdoor
Minister Van Nieuwenhuizen bevestigt dat Qatar Airways inmiddels ook aan haar ministerie heeft laten weten voortaan af te zien van 'dergelijke ultrakorte vluchten' en dus niet meer zal vliegen tussen MAA en Bierset. Het ging om vluchten van acht minuten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen