Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: Ultrakorte vluchten niet te verbieden

Geplaatst opvrijdag 6 december 2019 - 12:37

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) vindt de inmiddels gestopte korte vluchten van Maastricht Aachen Airport (MAA) naar vliegveld Bierset bij Luik vanuit het oogpunt van milieu onwenselijk. Maar zij had de vluchten niet kunnen verbieden.

Dat schrijft de minister in haar beantwoording van schriftelijke vragen CDA, D66 en ChristenUnie.

Kritiek
De partijen noemden de vrachtvluchten van 38 kilometer tussen beide vliegtuigen onwenselijk en onzinnig. Het ging in totaal om drie vluchten van Qatar Airways, tussen Doha en Mexico Stad, met een tussenlanding in Luik. Op verzoek van een klant werd die keren ook vracht afgeleverd op MAA in Beek, op nog geen 40 kilometer van Luik. Het ging dus om een commerciƫle afweging, aldus de minister.

Korte baan
Qatar Airways was het liefste rechtstreeks met een vol toestel vanaf MAA naar Mexico Stad doorgevlogen, zo meldt de minister verder in haar antwoord. Maar omdat op het vliegveld in Beek niet de volledige baanlengte mag worden gebruikt, zou het vrachtvliegtuig slechts gedeeltelijk gevuld kunnen worden. Vandaar dat uitgeweken is naar Luik voor vracht.

Streep erdoor
Minister Van Nieuwenhuizen bevestigt dat Qatar Airways inmiddels ook aan haar ministerie heeft laten weten voortaan af te zien van 'dergelijke ultrakorte vluchten' en dus niet meer zal vliegen tussen MAA en Bierset. Het ging om vluchten van acht minuten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen