Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister tegen betalen losgeld na hack UM

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 17:42

Als het aan het kabinet had gelegen, was er door de Universiteit Maastricht (UM) geen losgeld betaald om een einde te maken aan de cyberhack.

Dat zegt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven in haar schriftelijke antwoorden na kamervragen over de kwestie.

Geen geld naar criminelen
De minister werd door het universiteitsbestuur geïnformeerd toen die omgerekend 197.000 euro aan bitcoins had overgemaakt naar de hackers. "Voordat de Universiteit Maastricht hiertoe over is gegaan, heb ik de universiteit kenbaar gemaakt dat de regering van mening is dat er geen geld naar criminelen toe moet vloeien", stelt de minister.

Lees ook: Universiteit Maastricht betaalde hackers 197.000 euro

Niet onderhandeld
De vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UM, Nick Bos, liet eerder weten dat over het bedrag niet onderhandeld is. "We hebben ons afgevraagd of we dit bedrag kunnen dragen. De afweging was om niet te gaan onderhandelen." Het is niet duidelijk hoeveel (financiële) schade de universiteit, naast het losgeld, heeft geleden.

Eigen geld
Volgens Van Engelshoven is het een eigen afweging van het college van bestuur van de UM geweest om tóch losgeld betalen om de gijzelsoftware onschadelijk te maken. De UM haalde het geld uit eigen zak, zegt de minister. "De universiteit heeft mij te kennen gegeven dat de betaling van het losgeld, inclusief alle overige kosten die samenhangen met de ransomware-aanval, bekostigd zijn uit de verkoop van een deelneming van de holding Universiteit Maastricht."

Cyberaanval
Vlak voor kerst werd de universiteit geraakt door de grote cyberaanval. Daardoor raakten bestanden op veel computers versleuteld en konden medewerkers en studenten niet meer bij hun e-mail. Ook waren de wetenschappelijke data niet bereikbaar.

Lees ook: Inspectie onderzoekt Universiteit Maastricht na cyberaanval

Inspectie
De Inspectie Onderwijs onderzoekt of de Universiteit Maastricht genoeg heeft gedaan om de cyberaanval van eind december te voorkomen. Naar verwachting verschijnt er voor de zomer een rapport.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen