Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister tegen betalen losgeld na hack UM

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 17:42

Als het aan het kabinet had gelegen, was er door de Universiteit Maastricht (UM) geen losgeld betaald om een einde te maken aan de cyberhack.

Dat zegt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven in haar schriftelijke antwoorden na kamervragen over de kwestie.

Geen geld naar criminelen
De minister werd door het universiteitsbestuur geïnformeerd toen die omgerekend 197.000 euro aan bitcoins had overgemaakt naar de hackers. "Voordat de Universiteit Maastricht hiertoe over is gegaan, heb ik de universiteit kenbaar gemaakt dat de regering van mening is dat er geen geld naar criminelen toe moet vloeien", stelt de minister.

Lees ook: Universiteit Maastricht betaalde hackers 197.000 euro

Niet onderhandeld
De vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UM, Nick Bos, liet eerder weten dat over het bedrag niet onderhandeld is. "We hebben ons afgevraagd of we dit bedrag kunnen dragen. De afweging was om niet te gaan onderhandelen." Het is niet duidelijk hoeveel (financiële) schade de universiteit, naast het losgeld, heeft geleden.

Eigen geld
Volgens Van Engelshoven is het een eigen afweging van het college van bestuur van de UM geweest om tóch losgeld betalen om de gijzelsoftware onschadelijk te maken. De UM haalde het geld uit eigen zak, zegt de minister. "De universiteit heeft mij te kennen gegeven dat de betaling van het losgeld, inclusief alle overige kosten die samenhangen met de ransomware-aanval, bekostigd zijn uit de verkoop van een deelneming van de holding Universiteit Maastricht."

Cyberaanval
Vlak voor kerst werd de universiteit geraakt door de grote cyberaanval. Daardoor raakten bestanden op veel computers versleuteld en konden medewerkers en studenten niet meer bij hun e-mail. Ook waren de wetenschappelijke data niet bereikbaar.

Lees ook: Inspectie onderzoekt Universiteit Maastricht na cyberaanval

Inspectie
De Inspectie Onderwijs onderzoekt of de Universiteit Maastricht genoeg heeft gedaan om de cyberaanval van eind december te voorkomen. Naar verwachting verschijnt er voor de zomer een rapport.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen