Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Slob wil bemiddelaar voor onderwijs-cao

Geplaatst opdonderdag 21 november 2019 - 21:05

Een bemiddelaar moet de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor leraren in het basisonderwijs vlot trekken.

Verantwoordelijk minister Arie Slob stelt voor dat de vakbonden en werkgevers met een bemiddelaar komen "die kan rekenen op wederzijds vertrouwen".

Niet genoeg
De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst zijn woensdagavond laat afgebroken. Het bod dat de werkgevers op tafel leggen is niet genoeg voor de vakbonden. Volgens Slob is het van groot belang dat er een akkoord komt, ook omdat beschikbaar geld dan naar het onderwijs kan. Hij hoopt dat de partijen nog deze week weer met elkaar om de tafel gaan.

Ziekenhuispersoneel
Donderdag kondigde Slobs collega Bruno Bruins (Medische Zorg) aan dat Wim Kooijman, voormalig topmanager van Air France-KLM, als bemiddelaar aan het werk gaat om de onderhandelingen over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel op gang te krijgen. Ook in het onderwijs is eerder een tussenpersoon aangesteld: in 2016 hielp Hans Borstlap met de onderhandelingen.

Lees ook: Bemiddelaar moet ziekenhuis-cao vlottrekken

Balen
Eerder liet Slob weten flink te balen van de gestrande gesprekken. "Bijzonder jammer", noemde hij dat. "Er is structureel 285 miljoen beschikbaar en incidenteel 150 miljoen in 2019 voor de arbeidsvoorwaarden. Dit geld moet zo snel mogelijk bij het onderwijspersoneel terechtkomen", aldus de bewindsman.

Staking
Op 6 november staakte een groot aantal scholen in Limburg. Na een toezegging van 460 miljoen euro extra voor het onderwijs werd eerst de nationale stakingsdag afgeblazen. Toen de achterban toch in opstand kwam, is besloten de staking door te laten gaan.

Het onderwijspersoneel eist extra geld zodat de werkdruk minder wordt. Leraren in het basisonderwijs willen hogere salarissen. Docenten in het voortgezet onderwijs pleiten voor voldoende geld voor een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs. Ook moeten er meer docenten komen, omdat een groot lerarentekort dreigt.

Lees ook: Onderwijsstaking in Limburg: protestmars, toverles en hockey

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen