Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Slob wil bemiddelaar voor onderwijs-cao

Geplaatst opdonderdag 21 november 2019 - 21:05

Een bemiddelaar moet de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor leraren in het basisonderwijs vlot trekken.

Verantwoordelijk minister Arie Slob stelt voor dat de vakbonden en werkgevers met een bemiddelaar komen "die kan rekenen op wederzijds vertrouwen".

Niet genoeg
De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst zijn woensdagavond laat afgebroken. Het bod dat de werkgevers op tafel leggen is niet genoeg voor de vakbonden. Volgens Slob is het van groot belang dat er een akkoord komt, ook omdat beschikbaar geld dan naar het onderwijs kan. Hij hoopt dat de partijen nog deze week weer met elkaar om de tafel gaan.

Ziekenhuispersoneel
Donderdag kondigde Slobs collega Bruno Bruins (Medische Zorg) aan dat Wim Kooijman, voormalig topmanager van Air France-KLM, als bemiddelaar aan het werk gaat om de onderhandelingen over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel op gang te krijgen. Ook in het onderwijs is eerder een tussenpersoon aangesteld: in 2016 hielp Hans Borstlap met de onderhandelingen.

Lees ook: Bemiddelaar moet ziekenhuis-cao vlottrekken

Balen
Eerder liet Slob weten flink te balen van de gestrande gesprekken. "Bijzonder jammer", noemde hij dat. "Er is structureel 285 miljoen beschikbaar en incidenteel 150 miljoen in 2019 voor de arbeidsvoorwaarden. Dit geld moet zo snel mogelijk bij het onderwijspersoneel terechtkomen", aldus de bewindsman.

Staking
Op 6 november staakte een groot aantal scholen in Limburg. Na een toezegging van 460 miljoen euro extra voor het onderwijs werd eerst de nationale stakingsdag afgeblazen. Toen de achterban toch in opstand kwam, is besloten de staking door te laten gaan.

Het onderwijspersoneel eist extra geld zodat de werkdruk minder wordt. Leraren in het basisonderwijs willen hogere salarissen. Docenten in het voortgezet onderwijs pleiten voor voldoende geld voor een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs. Ook moeten er meer docenten komen, omdat een groot lerarentekort dreigt.

Lees ook: Onderwijsstaking in Limburg: protestmars, toverles en hockey

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen