Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minister roept boeren op het matje vanwege mestfraude

Geplaatst opmaandag 13 november 2017 - 5:55

De agrarische sector moet maandagavond bij de nieuwe minister van Landbouw Carola Schouten uitleg geven over de grootschalige mestfraude.

Aanleiding zijn de berichten dat er geknoeid wordt met onder meer de mestboekhouding in Noord-Limburg en Oost-Brabant.

Slecht imago
Voorzitter Léon Faasen van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond zegt dat de fraude schadelijk is voor de hele sector. "Het is een schande dat dit gebeurt. Fraude is fraude en dat mag niet", aldus een stellige Faassen.

Lees ook: LLTB spreekt schande van mestfraude

Catastrofaal
Hij realiseert zich dat de sector zelf verantwoordelijk is voor dit slechte imago. "Aan de ene kant zijn het onze collega's, die dit doen. Aan de andere kant worden onze leden gedupeerd. Want zeker op de hoge zandgronden van Midden- en Noord-Limburg en Oost-Brabant zou het catastrofaal zijn als er strengere regels komen waardoor er minder mest mag worden uitgereden. Dat is schadelijk voor de bedrijfsvoering."

Lees ook: Minister furieus over grootschalige mestfraude

Verschillende regels
De schrale zandgronden hebben meer meststoffen nodig dan bijvoorbeeld de akkers in andere delen van Limburg. Om de mestfraude op te lossen, zouden er voor de verschillende grondsoorten in Nederland, ook verschillende soorten regels moeten zijn. Hierdoor kunnen sommige boeren meer mest over hun landerijen uitrijden. Volgens Faassen vermindert dat de kans op fraude.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen