Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister over eindexamens: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Geplaatst opvrijdag 22 juni 2018 - 21:46

Volgens minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob kon het niet anders dan de 354 eindexamens van Maastrichtse vmbo-leerlingen af te keuren. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

"De tekorten in de schoolexamens zijn zo groot en zo ernstig dat de inspectie niet anders kon dan de eindexamens ongeldig verklaren", aldus de minister in Nieuwsuur.

Verdrietig
De minister vindt het uitermate verdrietig voor de leerlingen en hun ouders. "We gaan nu voor iedere leerling individueel bekijken hoe groot de schade is. Bij sommige leerlingen zijn er zoveel gebreken in hun schoolexamens dat het de vraag is of het nog mogelijk is om deze gebreken te herstellen." Volgens de minister moet er rekening mee worden gehouden dat het voor veel leerlingen waarschijnlijk niet mogelijk is de eindexamens opnieuw te doen. "Zo ernstig is het."

Video: Nieuwsuur

Gebreken
In 2017 werd al gestart met een onderzoek naar de school nadat er gebreken waren geconstateerd. Afgelopen januari ging de inspectie terug om te kijken hoe het ervoor stond. "Maar deze omvang van problemen hadden we niet voorzien. Na een anonieme melding zijn we gaan kijken en hebben we dagen nodig gehad om de administratie door te spitten", aldus de Inspectie voor Onderwijs vrijdagavond bij de bijeenkomst voor ouders in het MECC.

Tekortkomingen
De school had volgens de minister veel eerder aan de bel moeten trekken. "Er zijn ernstige tekortkomingen gesignaleerd. De school is verplicht om in de gaten te houden en een melding te doen zodra de schoolexamens zijn afgerond, zodat ze echt gerechtigd zijn om eindexamens te doen. Dat heeft de school niet gedaan", zegt Slob.

Toezicht
De school staat nu onder verscherpt toezicht van de inspectie. "Met het bevoegd gezag van deze school is het laatste woord nog niet gesproken.", zegt de minister.

'Debacle'
De fractievoorzitters in Maastricht laten in een persverklaring weten dat ze geschokt zijn en vragen Bert Jongen, wethouder van Onderwijs in de gemeente Maastricht, contact op te nemen met het LVO-bestuur. Ze willen toelichting hebben over hoe dit 'debacle' heeft kunnen gebeuren en de maatregelen die genomen gaan worden.

'Het is onaanvaardbaar dat juist de leerlingen de dupe worden van deze problemen vanuit de schooldirectie. Hierin vragen we de wethouder actief contact te houden met de minister om gezamenlijk met de verantwoordelijke partijen te zoeken naar gepaste oplossingen voor de leerlingen.'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen