Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: 'Niks te doen aan minivluchten Maastricht-Luik'

Geplaatst opdinsdag 8 juni 2021 - 12:32

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur (VVD) blijft bij haar eerdere standpunt dat korte vrachtvluchten tussen Maastricht Aachen Airport (MAA) en vliegveld Bierset bij Luik vanuit milieu-oogpunt niet wenselijk zijn, maar dat een wettelijke grondslag ontbreekt om ze te verbieden.

D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie hadden vragen gesteld omdat er opnieuw mini-vluchten hadden plaatsgevonden in april.

Zeven vluchtjes
Zij vroegen de minister ook om de betrokken luchtvaartmaatschappijen duidelijk te maken dat dit soort 'onnodige en schadelijke vluchten' niet gewenst zijn. Uit het antwoord van de minister blijkt dat er tussen januari en april van dit jaar zeven vluchten hebben plaatsgevonden waarbij vliegtuigen leeg doorvliegen naar Luik nadat ze hun vracht hebben gelost op MAA.

Lees ook: Opnieuw kamervragen over minivluchten Maastricht-Luik

Commerciële afweging
Zes van de vluchten werden uitgevoerd door de Keniaanse luchtvrachtmaatschappij Astral Aviation, eentje door Longtail Airlines uit Bermuda. Het ging om vrachtvluchten waarbij een particulier bedrijf een vliegtuig had gehuurd om naar MAA te vliegen. De onderneming bepaalt waar op gevlogen moet worden. "Hier ligt een commerciële afweging aan ten grondslag", aldus de minister.

Voorzorgslanding
De ene vlucht van Longtail naar Luik was een voorzorgslanding. Kort na de start in Beek kreeg het toestel motorproblemen, waarbij metaaldelen op Meerssen terecht kwamen. Daarna is het vliegtuig geland in Bierset, omdat het Belgische vliegveld een langere start- en landingsbaan heeft dan Maastricht Airport.

Lees ook: Vliegtuig verliest metaaldelen boven Meerssen

Begrensd
Nadat de vracht op MAA is gelost, vervalt de huurovereenkomst en vervolgt het vliegtuig zijn weg naar de volgende opdracht. Als die niet bij MAA is, maar wel in Luik vliegt het daarnaar toe. Daarbij kan ook een rol spelen dat de landingsbaan op MAA begrensd is tot 2500 meter waardoor sommige toestellen niet met volle lading kunnen opstijgen, zo schrijft de minister.

Frans verbod
De vijf fracties in de Tweede Kamer wezen in hun vragen ook op het verbod op binnenlandse vluchten die Frankrijk wil gaan invoeren. En of dat geen mogelijkheid bood om de mini-vluchten over 38 kilometer tussen MAA en Bierset te verbieden. Maar volgens minister Van Nieuwenhuizen klopt de parallel niet. In Frankrijk gaat het om binnenlandse vluchten in het binnenland en dat is bij MAA-Luik niet het geval.

Wet
‘Een concrete wettelijke grondslag voor het tijdelijk verbieden van dergelijke vluchten wegens ernstige milieuproblemen ontbreekt in de Nederlandse wetgeving en zou gelet op het grensoverschrijdend karakter ook niet eenzijdig door Nederland vastgesteld kunnen worden’, zo antwoordt minister Van Nieuwenhuizen. Verder wijst zij erop dat de Europese Commissie, net als in het geval van Frankrijk, hier toestemming voor zou moeten geven. En als die er al zou komen, is dat voor ten hoogste drie jaar mogelijk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen