Overslaan en naar de inhoud gaan

'Minister moet besluit wethouderschap Palmen vernietigen'

Geplaatst opmaandag 4 december 2017 - 22:57

De oppositie in Brunssum heeft maandagavond in een brief aan minister Kajsa Ollongren gevraagd om het raadsbesluit van 10 oktober, waarin Jo Palmen werd benoemd tot wethouder van Brunssum, te vernietigen.

De oppositie, bestaande uit de PvdA, VVD, CDA en SP, ziet het verzoek als laatste redmiddel voor de gemeente.

Grof geschut
Met de brief aan de minister van Binnenlandse Zaken zetten de partijen grof geschut in om wethouder Palmen van zijn stoel te krijgen. Een zogenaamde 'vernietiging door de Kroon', die ingezet wordt als overheden hun bevoegdheden overschrijden, is een zeer zwaar middel dat nauwelijks gebruikt wordt. Servie Broers van de PvdA in Brunssum: "Dit is de eerste keer dat zo'n verzoek wordt gebruikt om een wethouder af te laten treden."

Impasse
Uit een integriteitsonderzoek naar Palmen kwam naar voren dat hij een 'groot risico' voor de gemeente is. Desondanks hoefde hij niet te vertrekken. De oppositiepartijen vinden dat de politieke situatie in Brunssum daarmee definitief in een impasse is geraakt.

Lees ook: 'Jo Palmen groot risico voor Brunssum'

Burgervaderstokje
Deze impasse is voor burgemeester Luc Winants de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Hij liet maandagavond weten niet langer deel te willen uitmaken van het gemeentebestuur en draagt per 1 januari 2018 het burgervaderstokje over aan Gerd Leers.

Lees ook: Burgemeester Winants vertrekt uit Brunssum: Leers vervanger

Met een vernietiging door de Kroon hoopt de oppositie dat het vertrouwen in een integer openbaar bestuur in Brunssum wordt hersteld. Hoeveel kans hierop is, is volgens Broers niet in te schatten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen