Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Knops: 'Onderwijs in buurtalen niet in gevaar'

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2020 - 11:03

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken verwacht niet dat het onderwijs in de buurtalen Duits en Frans onder druk komt te staan, nu gekeken wordt naar het lespakket voor middelbare scholen.

De uit Hegelsom afkomstige Knops reageerde in een Tweede Kamercommissie over grensoverschrijdende samenwerking op CDA-kamerlid Harry van der Molen.

Zorgen
Harry van der Molen maakt zich zorgen over de beheersing van de buurtalen, omdat Duits en Frans gelijk zouden worden gesteld aan andere vreemde talen. "Terwijl het toch om onze buren gaat en over de grens genoeg kansen liggen."

Verplicht
Minister Knops stelde dat de verwachting is dat op havo en vwo een tweede buitenlandse taal, naast Engels, verplicht blijft en dat dan toch vaak voor Duits of Frans zal worden gekozen. Hij kwam ook met cijfers over de eindexamens van vorig studiejaar. Op de havo hadden 16.000 leerlingen Frans in hun pakket en 19.000 Duits. Op het vwo waren dat er respectievelijk 15.000 en 23.000.

Belangrijk
Knops noemde buurtaalonderwijs 'ontzettend belangrijk', net als het kennis maken ermee op jonge leeftijd. Daarom is de nieuwe subsidieregeling voor grensoverschrijdende evenementen voor jongeren een stimulans, aldus de minister. "De kans is dan groter dat ze later kiezen voor Frans of Duits op school."

Lees ook: Tweede Grenslandconferentie met Duitse buren in Duisburg

Samenwerking
Knops verklaarde verder dat de grensoverschrijdende samenwerking goed verloopt. "Het gaat niet altijd in het tempo dat wij zouden willen. Bij de ene partij gaat het sneller dan bij de andere. Dat heeft ook met persoonlijke relaties te maken, zowel politiek als ambtelijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen