Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: 'Euregio Maas-Rijn voorbeeld voor Europa'

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 18:22

De samenwerking in de Euregio Maas-Rijn in de coronacrisis is een voorbeeld voor Europa. Dat zegt Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese Zaken in Noordrijn-Westfalen.

De uitspraken van Holthoff-Pförtner in het programma AvondGasten Europa krijgen extra gewicht nu zijn collega en partijgenoot Armin Laschet gekozen is tot de nieuwe voorman van regeringspartij CDU.

Soortgelijke problemen
"We hebben in de Euregio in het begin van de coronacrisis een taskforce opgezet. Die kwam drie keer per week bij elkaar. In die werkgroep hebben we elkaar laten weten welke maatregelen er aan komen, en maakten we afspraken. Dat was zo'n succes, dat deelstaten als Saarland, Rheinland-Pfalz en Baden-Wurttemberg dat model hebben overgenomen. Die hebben soortgelijke problemen met buurlanden zoals Frankrijk."

Open grenzen
Anders dan de grens met België, is de grens met Duitsland nooit hermetisch gesloten. Holthoff-Pförtner heeft daar een duidelijke mening over. "Als je de grens voor vrienden gaat sluiten, hoef je die daarna voor goederen niet meer te openen." Ook zijn baas Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, heeft zich sinds het begin van de corona-uitbraak hard gemaakt voor intensieve samenwerking in de regio. Laschet nam een filmpje op bij de grens met Vaals over het belang van de open grenzen in de euregio.

Hopeloos achter
Holthoff-Pförtner werkte in het verleden met Helmut Kohl, de legendarische CDU-kanselier die het Verdrag van Maastricht kneedde en ondertekende. Volgens de Duitse minister lopen de Europese verdragen hopeloos achter bij de huidige realiteit. "Maastricht was een grote stap vooruit. Toen de grondwet niet lukte, hebben we geprobeerd dat te repareren met het Verdrag van Lissabon. Maar de macht van de Raad van Ministers is nog veel te groot, het gewicht van het Europees Parlement veel te klein. We moeten toe naar een Europa waarin de regio's een veel grotere rol spelen. Die regio's hebben dan niets te maken met de nationale lidstaten, maar met de mensen die er wonen. Ik wil niet provoceren, maar ik ben een voorstander van een federale structuur."

Andere houding naar Europa
De uitspraken van de minister van Europese Zaken zijn tekenend voor de verandering in de Duitse houding ten opzichte van Europa. Sinds het uitbreken van de coronacrisis en het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, trekt Duitsland nadrukkelijk naar Frankrijk. Waar Merkel eerder meldde nooit gezamenlijke Europese schulden te willen, ging dat taboe van tafel met de gezamenlijke aansprakelijkheid voor het corona herstelfonds van 750 miljard Euro. Holthoff-Pförtner ziet dat als een eerste stap. "We kunnen er hier in de Euregio echt trots op zijn, dat we een structuur hebben neergezet die qua gedachte en effectiviteit de huidige coronapandemie gaat overleven. Ik ben zelf een groot voorstander van een federale structuur."

laschet

Uitzending
Over de invloed van de verkiezing van buurman Armin Laschet tot CDU-voorzitter discussieert het panel in AvondGasten Europa in de Regio. De uitzending met Europarlementariers Liesje Schreinemacher, Hilde Vautmans en Esther de Lange is dinsdag 19 januari om 19:00 uur te zien op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen