Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minister eist stappen van mestbedrijven na 'stevig gesprek'

Geplaatst opmaandag 13 november 2017 - 20:15

Mestbedrijven moeten flink aan de bak nu massale fraude aan het licht is gekomen.

Landbouw-minister Carola Schouten eist van de veehouders, mesttransporteurs en andere betrokken partijen uiterlijk half december een plan om de misstanden in de mestsector aan te pakken.

Gerotzooid
Er wordt veel gerotzooid met mest en Schouten riep vertegenwoordigers van de sector maandag op het matje. "Dat was een stevig gesprek", zei ze na afloop. De sector moet vooral naar zichzelf kijken, vindt ze. "De mestregels zijn er niet voor niets. Als er regels of wetten worden overtreden - waar dan ook - ligt de schuld bij de fraudeur of de crimineel. Naar de toezichthouder of de politie te wijzen is echt te makkelijk."

Lees ook: Minister roept boeren op het matje vanwege mestfraude

Tekst en uitleg
De minister eiste tekst en uitleg van de sector naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Daaruit bleek dat bijna twee derde van de mestbedrijven in Noord-Limburg en delen van Brabant is veroordeeld wegens fraude of wordt verdacht van gerommel.

Valse papieren
Veehouders mogen slechts een deel van de mest uitrijden om te voorkomen dat er teveel fosfaat en stikstof in de grond komt. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost 1000 euro per vracht. Boeren werken daarom samen met transporteurs en doen alsof ze de mest afvoeren. De administratie klopt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer, stelt NRC op basis van eigen onderzoek.

Totaal verziekt
Schouten vindt het plegen van fraude een kwestie van cultuur en gedrag. "De huidige moraal lijkt totaal verziekt. Aanpassing van gedrag binnen de sector is dan ook hard nodig. Boeren moeten beseffen dat zij hiermee de eigen collega’s en dus de hele sector benadelen."

Bekijk hier ons dossier over de mestfraude.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen