Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister De Jonge bezoekt Zuyderland na noodkreet personeel

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 16:43

Hoog bezoek bij Zuyderland in Sittard-Geleen: demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bezocht dinsdagmiddag het ziekenhuis. Hij bracht een bezoek naar aanleiding van een noodkreet van de artsen van Zuyderland, twee weken geleden.

De minister ging in gesprek met de artsen die de noodkreet naar hem stuurden.

IC is vol
De artsen schreven twee weken geleden in een brief aan de minister dat het kabinet dringend vaart moet maken met het vaccinatieprogramma. "Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic's liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers", schreven de medisch specialisten. De noodkreet van Zuyderland kwam er na de opname van een patiënt die besmet was met het coronavirus. Hij zou het vaccin van AstraZeneca hebben geweigerd na alle commotie in de pers over de prik, zo stond in de brief namens alle medisch specialisten en de Raad van Bestuur van Zuyderland. Het ziekenhuis deelde op de website een longscan van de patiënt.

Lees ook: Noodkreet Zuyderland: 'Vaccinatie-zwabberbeleid eist tol'

Antwoord
"Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname", antwoordde De Jonge op de noodkreet vanuit Limburg. "Om jullie ervaringen te horen, jullie zorgen, jullie frustratie, jullie wensen. En om jullie mijn grote bewondering over te brengen", zo lichtte hij zijn bezoek toe.

Video: L1

Indringende brief
De Jonge zei na afloop van zijn bezoek dat het goed was om over de brief te spreken. "Het was een heel indringende brief." De Jonge begreep de emotie van het ziekenhuispersoneel in de brief. "Het is heel druk en zwaar voor het ziekenhuispersoneel en vanuit die emotie snap ik hun pleidooi." De minister keek dinsdagmiddag ook mee op de IC-afdeling van Zuyderland en voerde gesprekken met personeelsleden.

Diep gesprek
David Jongen, bestuursvoorzitter van Zuyderland, was blij met het bezoek van de minister. "Dat had hij ook beloofd want hij was geraakt toen de brief naar buiten kwam. Dat heeft hij vanmiddag toegelicht en wij hebben nogmaals verteld waarom wij die brief naar buiten hebben gebracht. We hebben een diep en goed gesprek gehad."

Vaccins
Volgens Jongen heeft de brief ook iets opgeleverd. De minister heeft na onze brief beloofd dat alle ziekenhuizen in Nederland snel vaccins krijgen om hun eigen medewerkers te vaccineren. Die belofte heeft stand gehouden, we hebben nu twee keer een grote levering gehad en krijgen er volgende week nog een. Daarmee kunnen we alle ziekenhuismedewerkers die in de zorg werken vaccineren."

Versoepelingen
Jongen gaf ook nog een actuele stand van zaken wat betreft het aantal coronapatiënten in Zuyderland: "We liggen nog steeds bomvol. We hebben twee of drie IC-bedden vrij, dat is niet veel, maar iets meer dan vorige week." De bestuursvoorzitter ziet dat de ziekenhuiscijfers stabiel blijven op een hoog niveau. "Ik denk dat het nog een paar weken volle bak blijft en dat het daarna hopelijk omlaag gaat. Ik hoop dat ze nadenken in het kabinet en de druk weerstaan om niet te versoepelen als de cijfers daar aanleiding toegeven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen