Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister De Jonge bezoekt Zuyderland na noodkreet personeel

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 16:43

Hoog bezoek bij Zuyderland in Sittard-Geleen: demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bezocht dinsdagmiddag het ziekenhuis. Hij bracht een bezoek naar aanleiding van een noodkreet van de artsen van Zuyderland, twee weken geleden.

De minister ging in gesprek met de artsen die de noodkreet naar hem stuurden.

IC is vol
De artsen schreven twee weken geleden in een brief aan de minister dat het kabinet dringend vaart moet maken met het vaccinatieprogramma. "Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic's liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers", schreven de medisch specialisten. De noodkreet van Zuyderland kwam er na de opname van een patiënt die besmet was met het coronavirus. Hij zou het vaccin van AstraZeneca hebben geweigerd na alle commotie in de pers over de prik, zo stond in de brief namens alle medisch specialisten en de Raad van Bestuur van Zuyderland. Het ziekenhuis deelde op de website een longscan van de patiënt.

Lees ook: Noodkreet Zuyderland: 'Vaccinatie-zwabberbeleid eist tol'

Antwoord
"Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname", antwoordde De Jonge op de noodkreet vanuit Limburg. "Om jullie ervaringen te horen, jullie zorgen, jullie frustratie, jullie wensen. En om jullie mijn grote bewondering over te brengen", zo lichtte hij zijn bezoek toe.

Video: L1

Indringende brief
De Jonge zei na afloop van zijn bezoek dat het goed was om over de brief te spreken. "Het was een heel indringende brief." De Jonge begreep de emotie van het ziekenhuispersoneel in de brief. "Het is heel druk en zwaar voor het ziekenhuispersoneel en vanuit die emotie snap ik hun pleidooi." De minister keek dinsdagmiddag ook mee op de IC-afdeling van Zuyderland en voerde gesprekken met personeelsleden.

Diep gesprek
David Jongen, bestuursvoorzitter van Zuyderland, was blij met het bezoek van de minister. "Dat had hij ook beloofd want hij was geraakt toen de brief naar buiten kwam. Dat heeft hij vanmiddag toegelicht en wij hebben nogmaals verteld waarom wij die brief naar buiten hebben gebracht. We hebben een diep en goed gesprek gehad."

Vaccins
Volgens Jongen heeft de brief ook iets opgeleverd. De minister heeft na onze brief beloofd dat alle ziekenhuizen in Nederland snel vaccins krijgen om hun eigen medewerkers te vaccineren. Die belofte heeft stand gehouden, we hebben nu twee keer een grote levering gehad en krijgen er volgende week nog een. Daarmee kunnen we alle ziekenhuismedewerkers die in de zorg werken vaccineren."

Versoepelingen
Jongen gaf ook nog een actuele stand van zaken wat betreft het aantal coronapatiënten in Zuyderland: "We liggen nog steeds bomvol. We hebben twee of drie IC-bedden vrij, dat is niet veel, maar iets meer dan vorige week." De bestuursvoorzitter ziet dat de ziekenhuiscijfers stabiel blijven op een hoog niveau. "Ik denk dat het nog een paar weken volle bak blijft en dat het daarna hopelijk omlaag gaat. Ik hoop dat ze nadenken in het kabinet en de druk weerstaan om niet te versoepelen als de cijfers daar aanleiding toegeven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen