Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister De Jonge bezoekt coronahotel Urmond

Geplaatst opmaandag 13 april 2020 - 19:02

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft paasmaandag een bezoek gebracht aan het zorghotel voor coronapatiënten in het Van der Valk-hotel in Urmond.

Hij liet zich daar bijpraten door zorgpersoneel en leidinggevenden van het zorghotel en de bijbehorende huisartsenpost (HAP).

Fantastisch
De minister noemde het in een gesprek met medewerkers van de HAP 'fantastisch wat jullie hier in zeer korte tijd hebben opgezet'. Het viel de minister op hoe vanuit verschillende organisaties en disciplines een heel nieuw team was gevormd in het zorghotel. "Dat is heel erg mooi. Limburg is daarmee een goed voorbeeld voor de rest van het land", aldus de minister. "Het was hier mouwen opstropen en aan de slag."

Duidelijker communiceren
De minister deelde de zorgen van medewerkers en artsen, die zeiden dat mensen met andere aandoeningen uit angst wegblijven en niet naar hun huisarts gaan. Hij erkende dat de overheid misschien duidelijker moet communiceren dat mensen met klachten zich moeten melden. "We moeten duidelijk maken: blijf er niet mee rondlopen, anders is straks de kans op schade groot. Ga naar de huisarts, het is daar veilig", aldus De Jonge.

69 mensen
In het zorghotel zijn volgens medewerkers tot nog toe in totaal 69 mensen opgenomen. De meesten waren afkomstig uit ziekenhuizen, maar konden niet terug naar huis, bijvoorbeeld omdat hun partner ziek, of oud en kwetsbaar is, of omdat er kleine kinderen zijn. Van de mensen die in het zorghotel zijn opgenomen, zijn er in totaal vier overleden. Zij hadden allen een hoge leeftijd en bijkomende ziekten. De opnameduur varieert er van enkele dagen tot twee weken.

Capaciteit
Het zorghotel in Urmond heeft een capaciteit van 240 bedden, maar momenteel liggen er zo'n 25 coronazieken. Overwogen wordt om lege bedden beschikbaar te stellen voor hospicezorg en verstandelijk gehandicapten, zei voorzitter Jack Jansen van de stuurgroep coronacentrum Urmond.

Limburg telt twee zorghotels. Het andere ligt in Roermond. In de zorghotels worden mensen opgevangen die wel ziek zijn van het coronavirus, geen ziekenhuiszorg nodig hebben, maar thuis niet terecht kunnen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen