Overslaan en naar de inhoud gaan

'Mini-vluchten tussen Maastricht en Luik kunnen voorkomen'

Geplaatst opvrijdag 28 augustus 2020 - 11:01

Minivluchten tussen de vliegvelden Maastricht Aachen Airport (MAA) en Bierset bij Luik kunnen wel eens voorkomen.

Dat laat een woordvoerster van het vliegveld in Beek desgevraagd weten.

16 minuten
Daarmee reageert ze op het gegeven dat donderdagavond een vrachtvliegtuig de kleine 40 kilometer tussen het vliegveld in Beek en de luchthaven bij Luik heeft afgelegd. Vlucht ABD4797 van Astral Aviation was precies 16 minuten onderweg.

Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat deze maatschappij dat korte vluchtje vliegt. Op 21 augustus vloog hetzelfde toestel ook al van Maastricht naar Luik, om de volgende dag door te vliegen naar Barbados. De maatschappij waarvoor het toestel vliegt, Air Atlanta, heeft een basis op Luik. De vlucht is dan ook een zogeheten 'positioneringsvlucht', vergelijkbaar met een bus of trein die leeg terugrijdt naar de remise om de volgende dag weer te kunnen vertrekken.

Het bewuste vliegtuig is vrijdagochtend doorgevlogen naar Lagos.

Lees ook: Opnieuw mini-vrachtvlucht van Maastricht naar Luik

Volgens de vliegveldwoordvoerder vinden dergelijke vluchten vaker plaats. "Het gaat om een klant die in Maastricht wil lossen", zegt ze. "Daarna is het vliegtuig doorgevlogen naar Luik. Dat had net zo goed naar Frankfurt kunnen zijn, maar dat hangt ervan af waar ze weer kunnen laden. In dit geval was dat bij Bierset."

Kamervragen
De minivluchten hebben vorig jaar november tot ophef in de Tweede Kamer geleid. Er werden zelfs kamervragen gesteld door coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie. De Waalse minister Jean-Luc Crucke is destijds met Qatar Airways in gesprek gegaan. Daarna zijn vrachtvluchten geschrapt.

Lees ook: Geen zevenminutenvluchten meer vanaf vliegveld Beek

De woordvoerder van MAA laat weten dat ze niet begrijpt dat deze minivluchten destijds tot ophef hebben geleid. Ze wijst daarbij op de transportsector, waar vrachtwagens ook korte stukken afleggen om te laden en te lossen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen