Overslaan en naar de inhoud gaan

'Mini-vluchten tussen Maastricht en Luik kunnen voorkomen'

Geplaatst opvrijdag 28 augustus 2020 - 11:01

Minivluchten tussen de vliegvelden Maastricht Aachen Airport (MAA) en Bierset bij Luik kunnen wel eens voorkomen.

Dat laat een woordvoerster van het vliegveld in Beek desgevraagd weten.

16 minuten
Daarmee reageert ze op het gegeven dat donderdagavond een vrachtvliegtuig de kleine 40 kilometer tussen het vliegveld in Beek en de luchthaven bij Luik heeft afgelegd. Vlucht ABD4797 van Astral Aviation was precies 16 minuten onderweg.

Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat deze maatschappij dat korte vluchtje vliegt. Op 21 augustus vloog hetzelfde toestel ook al van Maastricht naar Luik, om de volgende dag door te vliegen naar Barbados. De maatschappij waarvoor het toestel vliegt, Air Atlanta, heeft een basis op Luik. De vlucht is dan ook een zogeheten 'positioneringsvlucht', vergelijkbaar met een bus of trein die leeg terugrijdt naar de remise om de volgende dag weer te kunnen vertrekken.

Het bewuste vliegtuig is vrijdagochtend doorgevlogen naar Lagos.

Lees ook: Opnieuw mini-vrachtvlucht van Maastricht naar Luik

Volgens de vliegveldwoordvoerder vinden dergelijke vluchten vaker plaats. "Het gaat om een klant die in Maastricht wil lossen", zegt ze. "Daarna is het vliegtuig doorgevlogen naar Luik. Dat had net zo goed naar Frankfurt kunnen zijn, maar dat hangt ervan af waar ze weer kunnen laden. In dit geval was dat bij Bierset."

Kamervragen
De minivluchten hebben vorig jaar november tot ophef in de Tweede Kamer geleid. Er werden zelfs kamervragen gesteld door coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie. De Waalse minister Jean-Luc Crucke is destijds met Qatar Airways in gesprek gegaan. Daarna zijn vrachtvluchten geschrapt.

Lees ook: Geen zevenminutenvluchten meer vanaf vliegveld Beek

De woordvoerder van MAA laat weten dat ze niet begrijpt dat deze minivluchten destijds tot ophef hebben geleid. Ze wijst daarbij op de transportsector, waar vrachtwagens ook korte stukken afleggen om te laden en te lossen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen