Overslaan en naar de inhoud gaan

Minderjarige drinkers moeten oppassen voor steekproeven

Geplaatst opvrijdag 13 februari 2015 - 13:14

Limburgse gemeentes gaan dit jaar meer controleren op minderjarige drinkers. Door middel van steekproeven willen zij jongeren en horecabazen dwingen zich aan het beleid te houden.

Dat meldt Nu.nl na een eigen onderzoek onder Nederlandse gemeentes.

232 gemeentes reageerden
Van de gemeenten waarin vanaf dit weekend carnaval wordt gevierd, stelt de meerderheid (62,7 procent) te controleren op alcoholverstrekking aan minderjarigen bij horecaondernemingen en evenementen. Ruim een kwart (26,9 procent) overweegt dit en 10,4 procent zegt dit niet te doen. 232 van de 393 gemeentes reageerden op het onderzoek.

Loktieners
Limburgse horecahouders hoeven niet bang te zijn voor loktieners. Die worden in Limburg niet ingezet.

Preventief beleid
Maastricht voert een preventief beleid, zo laat een woordvoerster weten. "Controles vinden steekproefsgewijs plaats waarbij vooral wordt gewaarschuwd. Bij excessen en aantasting van de openbare orde wordt opgetreden."

Alcoholverbod
Vorig jaar gold voor het eerst tijdens carnaval het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Verschillende gemeenten kondigen toen aan geen extra controles uit te voeren. Maar dit jaar dus wel.

Niet bang zijn om te straffen
Volgens Wim van Dalen van STAP (Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) is het belangrijk dat gemeenten niet bang zijn om straffen uit te delen. Zowel aan minderjarigen, die voor alcoholgebruik een boete tot 90 euro kunnen krijgen, als aan horecaondernemers. "Voor een goed beleid is het essentieel dat de gemeente vooraf met alle partijen om de tafel gaat en laat weten dat het menens is. Als er toch iets mis is, moeten ze niet bang zijn om vergunningen in te trekken", zegt Van Dalen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Maximaal twee biertjes bestellen? Volstrekt onrealistisch'
'13,6 procent van carnavalsvierders gaat vreemd'
Brabant populairder dan Limburg bij carnavalsvierders
Rustige carnaval in Limburgse ziekenhuizen
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen