Overslaan en naar de inhoud gaan

Minderjarige drinkers moeten oppassen voor steekproeven

Geplaatst opvrijdag 13 februari 2015 - 13:14

Limburgse gemeentes gaan dit jaar meer controleren op minderjarige drinkers. Door middel van steekproeven willen zij jongeren en horecabazen dwingen zich aan het beleid te houden.

Dat meldt Nu.nl na een eigen onderzoek onder Nederlandse gemeentes.

232 gemeentes reageerden
Van de gemeenten waarin vanaf dit weekend carnaval wordt gevierd, stelt de meerderheid (62,7 procent) te controleren op alcoholverstrekking aan minderjarigen bij horecaondernemingen en evenementen. Ruim een kwart (26,9 procent) overweegt dit en 10,4 procent zegt dit niet te doen. 232 van de 393 gemeentes reageerden op het onderzoek.

Loktieners
Limburgse horecahouders hoeven niet bang te zijn voor loktieners. Die worden in Limburg niet ingezet.

Preventief beleid
Maastricht voert een preventief beleid, zo laat een woordvoerster weten. "Controles vinden steekproefsgewijs plaats waarbij vooral wordt gewaarschuwd. Bij excessen en aantasting van de openbare orde wordt opgetreden."

Alcoholverbod
Vorig jaar gold voor het eerst tijdens carnaval het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Verschillende gemeenten kondigen toen aan geen extra controles uit te voeren. Maar dit jaar dus wel.

Niet bang zijn om te straffen
Volgens Wim van Dalen van STAP (Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) is het belangrijk dat gemeenten niet bang zijn om straffen uit te delen. Zowel aan minderjarigen, die voor alcoholgebruik een boete tot 90 euro kunnen krijgen, als aan horecaondernemers. "Voor een goed beleid is het essentieel dat de gemeente vooraf met alle partijen om de tafel gaat en laat weten dat het menens is. Als er toch iets mis is, moeten ze niet bang zijn om vergunningen in te trekken", zegt Van Dalen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Maximaal twee biertjes bestellen? Volstrekt onrealistisch'
'13,6 procent van carnavalsvierders gaat vreemd'
Brabant populairder dan Limburg bij carnavalsvierders
Carnaval in cijfers: wildplassers en zakkenrollers in Limburg
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen