Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder zeggekorfslakken in Limburg, meer in Nederland

Geplaatst opdinsdag 10 juli 2018 - 5:16

Door verdroging daalt het aantal zeggekorfslakken in Limburg. De kalkrijke bron- en moerasbossen langs bekken in deze provincie worden steeds droger en steeds ruiger, waardoor het aantal slakken daalt.

Dat blijkt uit gegevens van het CBs dat de aantallen en verspreidingsgegevens van drie slakkensoorten naast elkaar legde.

Buiten Limburg
Van de zeggekorfslak werd tot 10 jaar geleden gedacht dat deze alleen voorkwam in Limburgse beekdalen. Maar inmiddels is duidelijk dat de slak op veel meer plaatsen in Nederland voorkomt, en zich daar waarschijnlijk al lange tijd in stabiele populaties.

Andere slakken
Met de nauwe korfslak gaat het de afgelopen jaren beduidend slechter. Sinds 2007 is de populatie van deze slak die in duingebieden komt, meer dan gehalveerd. De platte schijfhoren heeft ook last van het verdwijnen van zijn leefgebied. Dit dier leeft in laagveengebieden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen