Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder zeggekorfslakken in Limburg, meer in Nederland

Geplaatst opdinsdag 10 juli 2018 - 5:16

Door verdroging daalt het aantal zeggekorfslakken in Limburg. De kalkrijke bron- en moerasbossen langs bekken in deze provincie worden steeds droger en steeds ruiger, waardoor het aantal slakken daalt.

Dat blijkt uit gegevens van het CBs dat de aantallen en verspreidingsgegevens van drie slakkensoorten naast elkaar legde.

Buiten Limburg
Van de zeggekorfslak werd tot 10 jaar geleden gedacht dat deze alleen voorkwam in Limburgse beekdalen. Maar inmiddels is duidelijk dat de slak op veel meer plaatsen in Nederland voorkomt, en zich daar waarschijnlijk al lange tijd in stabiele populaties.

Andere slakken
Met de nauwe korfslak gaat het de afgelopen jaren beduidend slechter. Sinds 2007 is de populatie van deze slak die in duingebieden komt, meer dan gehalveerd. De platte schijfhoren heeft ook last van het verdwijnen van zijn leefgebied. Dit dier leeft in laagveengebieden.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen