Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder wilde zwijnen afgeschoten, hogere risico's op schade

Geplaatst opzaterdag 19 december 2020 - 7:00

Het aantal afgeschoten wilde zwijnen in Limburg is sinds de zomer sterk gedaald. Waarschijnlijk omdat er vanwege corona minder jagers op pad gaan.

Daarnaast hebben de dieren zich ook dieper in het bos verstopt omdat meer mensen onderweg zijn in de Limburgse natuur. Vanwege corona recreëren de meeste mensen nu in eigen land.

Daling
Van augustus tot medio november dit jaar is het aantal afgeschoten zwijnen met zo'n 65 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat gaat om enkele honderden zwijnen. Normaal worden er in Limburg per jaar zo'n duizend tot 1200 wilde zwijnen afgeschoten. Nu zal dat niet boven de 900 uitkomen, is de verwachting.

Effect
Dat kan volgens Faunabeheereenheid Limburg leiden tot schade en grotere verkeersonveiligheid. "Al zien we het aantal ongelukken met zwijnen niet explosief stijgen, maar dat kan ook weer komen omdat er, met name eerder dit jaar, veel minder verkeer is", zegt Alfred Melissen van Faunabeheereenheid Limburg. "We weten dus gewoon nog niet precies wat het effect van corona is. Maar dat er minder jagers op pad gaan lijkt me logisch."

Video: L1

Daarnaast kunnen meer varkens ook voor meer natuurschade zorgen. "Ze tasten gewassen aan bijvoorbeeld", zegt Melissen. "Die schade bedraagt zo'n 80.000 tot 120.000 euro per jaar en kan gaan oplopen."

Varkenspest
Het grootste gevaar komt volgens Melissen echter uit het oosten. "In Duitsland hebben ze in sommige regio's te maken met varkenspest. Hoe meer wilde zwijnen hier rondlopen, hoe grote de kans dat er eentje besmet raakt met die varkenspest. En dan hebben we een groot probleem. Het buitenland zal dan geen varkensvlees meer willen kopen van ons. Dan heb je het over een miljoenenschade."

Nachtkijkers
De provincie heeft eerder subsidie verstrekt aan jagers om bijvoorbeeld nachtkijkers aan te schaffen. Juist om de stand van wilde zwijnen binnen de perken te houden. Bart Hanssen uit Sint Odiliënberg heeft zo'n kijker en gaat er nog steeds mee op pad. "Het klopt dat je nu met corona niet met z'n tweeën op pad kunt, maar ik ga net zo lief alleen een paar uur zitten."

Video: L1

Een probleem kan wel ontstaan als hij een zwijn heeft geschoten. "Zo'n dier kan al snel honderd kilo wegen, dat krijg je zelf niet afgesleept. Maar gelukkig heb ik goede contacten inde buurt en bel ik gewoon iemand op om me dan te helpen. En dat doen we dan zo goed mogelijk coronaproof."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen