Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder wilde zwijnen afgeschoten, hogere risico's op schade

Geplaatst opzaterdag 19 december 2020 - 7:00

Het aantal afgeschoten wilde zwijnen in Limburg is sinds de zomer sterk gedaald. Waarschijnlijk omdat er vanwege corona minder jagers op pad gaan.

Daarnaast hebben de dieren zich ook dieper in het bos verstopt omdat meer mensen onderweg zijn in de Limburgse natuur. Vanwege corona recreëren de meeste mensen nu in eigen land.

Daling
Van augustus tot medio november dit jaar is het aantal afgeschoten zwijnen met zo'n 65 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat gaat om enkele honderden zwijnen. Normaal worden er in Limburg per jaar zo'n duizend tot 1200 wilde zwijnen afgeschoten. Nu zal dat niet boven de 900 uitkomen, is de verwachting.

Effect
Dat kan volgens Faunabeheereenheid Limburg leiden tot schade en grotere verkeersonveiligheid. "Al zien we het aantal ongelukken met zwijnen niet explosief stijgen, maar dat kan ook weer komen omdat er, met name eerder dit jaar, veel minder verkeer is", zegt Alfred Melissen van Faunabeheereenheid Limburg. "We weten dus gewoon nog niet precies wat het effect van corona is. Maar dat er minder jagers op pad gaan lijkt me logisch."

Video: L1

Daarnaast kunnen meer varkens ook voor meer natuurschade zorgen. "Ze tasten gewassen aan bijvoorbeeld", zegt Melissen. "Die schade bedraagt zo'n 80.000 tot 120.000 euro per jaar en kan gaan oplopen."

Varkenspest
Het grootste gevaar komt volgens Melissen echter uit het oosten. "In Duitsland hebben ze in sommige regio's te maken met varkenspest. Hoe meer wilde zwijnen hier rondlopen, hoe grote de kans dat er eentje besmet raakt met die varkenspest. En dan hebben we een groot probleem. Het buitenland zal dan geen varkensvlees meer willen kopen van ons. Dan heb je het over een miljoenenschade."

Nachtkijkers
De provincie heeft eerder subsidie verstrekt aan jagers om bijvoorbeeld nachtkijkers aan te schaffen. Juist om de stand van wilde zwijnen binnen de perken te houden. Bart Hanssen uit Sint Odiliënberg heeft zo'n kijker en gaat er nog steeds mee op pad. "Het klopt dat je nu met corona niet met z'n tweeën op pad kunt, maar ik ga net zo lief alleen een paar uur zitten."

Video: L1

Een probleem kan wel ontstaan als hij een zwijn heeft geschoten. "Zo'n dier kan al snel honderd kilo wegen, dat krijg je zelf niet afgesleept. Maar gelukkig heb ik goede contacten inde buurt en bel ik gewoon iemand op om me dan te helpen. En dat doen we dan zo goed mogelijk coronaproof."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen