Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder werklozen dankzij opgeleefde economie

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 18:51

De werkloosheid in Limburg daalt door een opgeleefde economie die draait als een tierelier.

De werkloosheid is vorige maand nog verder gedaald en staat nu op de laagste stand in tien jaar, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en cijfers van het UWV.

Video L1

WW-uitkering
Bijna 14.000 Limburgers ontvingen eind vorige maand een WW-uitkering. Dat is 2 procent minder dan de maand ervoor, augustus. Vooral in de horeca, de bouw en de detailhandel gaat het goed, daar nam het aantal uitkeringen het sterkst af. Maar het gaat zelfs té goed. Want bedrijven zijn massaal op zoek naar personeel. Het aantal openstaande vacatures is groot in Limburg. Groter dan het aantal werklozen.

Steunmaatregelen
"De profielen komen niet overeen, dat is één van de problemen,'' zegt Manuel Stoffels, rayonmanager bij het UWV Werkbedrijf in Limburg Centraal. ''Wat er aangeboden wordt aan werk komt niet overeen met de vaardigheden, de ervaring of de opleiding van mensen die werk zoeken. Dat was voor corona ook al een probleem. Door alle steunmaatregelen van de overheid hebben werkgevers iedereen binnenboord kunnen houden. Er zijn nauwelijks bedrijven omgevallen, maar daardoor is er ook geen prikkel geweest voor mensen om zich om te scholen. Nu de steunmaatregelen aflopen, komen de problemen weer duidelijker aan de oppervlakte."

Ander profiel
Behalve omscholing, zit de oplossing ook in ánders naar het werk en de gevraagde competenties te kijken. Stoffels: "Voor werkgevers kan dat betekenen dat ze bijvoorbeeld de eis laten vallen dat iemand Nederlands moet spreken. Bij het UWV proberen we mét bedrijven ook kritisch te kijken naar wat er gevraagd wordt in vacatures. Aan de andere kant kunnen we met werkzoekenden een ander profiel opstellen dan alleen maar het cv. Misschien heeft iemand hobby's of interesses die goed van pas kunnen komen in een toekomstige baan, maar staan die niet standaard op een cv waar alleen maar opleiding en werkervaring is verzameld."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen