Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder verkeer op de wegen door corona

Geplaatst opdonderdag 12 november 2020 - 6:00

Het is minder druk op de Limburgse snelwegen dan een jaar geleden. Vooral de afname in oktober ten opzichte van een jaar eerder is groot.

Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.

Video: L1

Afname
Rijkswaterstaat heeft nu voor het eerst najaarscijfers over het verkeer op de autosnelwegen in kaart gebracht. Daarbij worden september en oktober van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

GFX MINDER VERKEER DOOR CORONA-verkeer in limburg
Cijfers t.o.v. september & oktober 2019
Foto: L1

"We zien een duidelijke afname", vertelt verkeersdeskundige Sjef Moerdijk. "Vooral als je kijkt naar de maand oktober. Op het moment dat premier Rutte een strengere lockdown aankondigde, zagen we meteen dat het verkeer enorm afnam", aldus Moerdijk. Het is een fenomeen dat we tijdens de eerste coronagolf ook al zagen volgens Moerdijk.

Lees ook: Drukker, maar nog steeds relatief rustig op Limburgse wegen

Voertuigverliesuren
Minder verkeer betekent ook minder opstoppingen of, zoals Rijkswaterstaat het noemt, minder voertuigverliesuren dan in 2019, toen er nog geen corona was. "Overigens viel dat verschil in september nog mee", laat Moerdijk weten. "Dat komt doordat er vorig jaar in september sowieso weinig files te melden waren."

GFX MINDER VERKEER DOOR CORONA-voertuigsverliesuren
Cijfers t.o.v. september & oktober 2019
Foto: L1

"In oktober zien we wel een behoorlijke afname van het aantal voertuigverliesuren, een soort maat waarmee Rijkswaterstaat de filewaardes berekent. Het verschil met een jaar eerder is meer dan 40 procent", aldus Moerdijk. Door de afname van deze voertuigverliesuren komt structureel oponthoud nauwelijks nog voor. Wel zal het verkeer te maken blijven hebben met incidentele verkeersopstoppingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen