Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder verkeer op de wegen door corona

Geplaatst opdonderdag 12 november 2020 - 6:00

Het is minder druk op de Limburgse snelwegen dan een jaar geleden. Vooral de afname in oktober ten opzichte van een jaar eerder is groot.

Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.

Video: L1

Afname
Rijkswaterstaat heeft nu voor het eerst najaarscijfers over het verkeer op de autosnelwegen in kaart gebracht. Daarbij worden september en oktober van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

GFX MINDER VERKEER DOOR CORONA-verkeer in limburg
Cijfers t.o.v. september & oktober 2019
Foto: L1

"We zien een duidelijke afname", vertelt verkeersdeskundige Sjef Moerdijk. "Vooral als je kijkt naar de maand oktober. Op het moment dat premier Rutte een strengere lockdown aankondigde, zagen we meteen dat het verkeer enorm afnam", aldus Moerdijk. Het is een fenomeen dat we tijdens de eerste coronagolf ook al zagen volgens Moerdijk.

Lees ook: Drukker, maar nog steeds relatief rustig op Limburgse wegen

Voertuigverliesuren
Minder verkeer betekent ook minder opstoppingen of, zoals Rijkswaterstaat het noemt, minder voertuigverliesuren dan in 2019, toen er nog geen corona was. "Overigens viel dat verschil in september nog mee", laat Moerdijk weten. "Dat komt doordat er vorig jaar in september sowieso weinig files te melden waren."

GFX MINDER VERKEER DOOR CORONA-voertuigsverliesuren
Cijfers t.o.v. september & oktober 2019
Foto: L1

"In oktober zien we wel een behoorlijke afname van het aantal voertuigverliesuren, een soort maat waarmee Rijkswaterstaat de filewaardes berekent. Het verschil met een jaar eerder is meer dan 40 procent", aldus Moerdijk. Door de afname van deze voertuigverliesuren komt structureel oponthoud nauwelijks nog voor. Wel zal het verkeer te maken blijven hebben met incidentele verkeersopstoppingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen