Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder verkeer maar tunnels toch vaak dicht

Geplaatst opvrijdag 19 maart 2021 - 14:12

Hoewel er minder verkeer op de weg is geweest afgelopen jaar, komt het nog regelmatig voor dat er files ontstaan bij tunnels door te hoog geladen vrachtwagens.

Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat die De Telegraaf heeft geanalyseerd.

Roertunnel
Ook in Limburg kwam dat regelmatig voor, meldt Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat in de L1 Nieuwsshow. Zo moest de Roertunnel in 2020 maar liefst 199 keer dicht vanwege een te hoog geladen vrachtwagen. In 2019 was dat nog 130 keer.

De Swalmentunnel moest afgelopen jaar 38 keer dicht, een stuk minder vaak dan in 2019 toen het om 88 gevallen ging.

Gevolgen niet te overzien
Het komt voor dat een vrachtwagen te hoog of te hoog beladen is, dan treedt het detectiesysteem in werking en gaan de slagbomen naar beneden. "De tunnel gaat vanwege de veiligheid dicht", legt Van Beerendonk uit. "Als een te hoog geladen vrachtwagen de tunnel in zou rijden, dan is het leed niet te overzien. Dat kan veel schade en stremmingen voor het verkeer veroorzaken."

Waarschuwingen
Om dit soort situaties te voorkomen, gaat Rijkswaterstaat regelmatig in gesprek met de transportsector. "We streven naar nul meldingen. Daar hebben we de hulp van alle chauffeurs voor nodig. Er staan borden langs de weg om de tunnels en de maximale hoogte aan te kondigen. Chauffeurs krijgen als ze een tunnel naderen ook via een dynamisch bord langs de kant van de weg een melding als ze te hoog geladen zijn. Ze kunnen dan nog een andere route kiezen. Gebeurt dat niet, dan gaan de slagbomen omlaag en staat iedereen stil. Het oponthoud voor het verkeer is dan al snel een half uur. Dat is te lang", aldus Van Beerendonk.

Ontheffing
Volgens een Europese wettelijke norm mag een vrachtwagen niet hoger zijn dan vier meter, licht Van Beerendonk toe. "Wil je met een hogere lading rijden, dan moet je daar een ontheffing voor aanvragen en dan krijg je een andere route toegewezen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen