Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder telers kweken meer aardbeien

Geplaatst opvrijdag 4 augustus 2017 - 7:13

Het aantal aardbeientelers in Nederland is tussen 2006 en 2017 met bijna de helft gedaald, maar de productie van aardbeien ging in die periode flink omhoog.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Aardbeien
Volgens het CBS zijn er landelijk nu 450 bedrijven die zich bezighouden met de productie van aardbeien, dat zijn er 380 minder dan in 2006. Het teeltoppervlak kromp in die periode met 5 procent en is nu circa 1630 hectare.

In Noord-Brabant worden veruit de meeste aardbeien geteeld, zowel onder glas als in open grond. Limburg volgt op gepaste afstand.

Productie
Ondanks het dalende teeltoppervlak steeg de aardbeienproductie sinds 2006 met 47 procent naar 57,5 miljoen kilo in 2016. De hogere productie is volgens het CBS vooral te danken aan de toegenomen kweek in kassen. Het areaal aardbeien in de glastuinbouw is sinds 2000 verdubbeld.

In Limburg steeg de aardbeienteelt onder glas flink, van 22 hectare in 2000 naar 77 hectare in 2016. Ter vergelijking, in Noord-Brabant wordt 196 hectare grond gebruikt voor de productie van aardbeien in kassen.

Nederland stond volgens de meest recente cijfers binnen de Europese Unie op de zevende plek van grootste aardbeienproducenten.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Dringend advies Waterschap: 'Geen water uit beken pompen'
Tientallen miljoenen schade na noodweer, fruit prullenbak in
Werkloosheid Horst aan de Maas fors gestegen
Congres over toekomst agrarische sector in Venlo
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen