Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder telers kweken meer aardbeien

Geplaatst opvrijdag 4 augustus 2017 - 7:13

Het aantal aardbeientelers in Nederland is tussen 2006 en 2017 met bijna de helft gedaald, maar de productie van aardbeien ging in die periode flink omhoog.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Aardbeien
Volgens het CBS zijn er landelijk nu 450 bedrijven die zich bezighouden met de productie van aardbeien, dat zijn er 380 minder dan in 2006. Het teeltoppervlak kromp in die periode met 5 procent en is nu circa 1630 hectare.

In Noord-Brabant worden veruit de meeste aardbeien geteeld, zowel onder glas als in open grond. Limburg volgt op gepaste afstand.

Productie
Ondanks het dalende teeltoppervlak steeg de aardbeienproductie sinds 2006 met 47 procent naar 57,5 miljoen kilo in 2016. De hogere productie is volgens het CBS vooral te danken aan de toegenomen kweek in kassen. Het areaal aardbeien in de glastuinbouw is sinds 2000 verdubbeld.

In Limburg steeg de aardbeienteelt onder glas flink, van 22 hectare in 2000 naar 77 hectare in 2016. Ter vergelijking, in Noord-Brabant wordt 196 hectare grond gebruikt voor de productie van aardbeien in kassen.

Nederland stond volgens de meest recente cijfers binnen de Europese Unie op de zevende plek van grootste aardbeienproducenten.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Dringend advies Waterschap: 'Geen water uit beken pompen'
Tientallen miljoenen schade na noodweer, fruit prullenbak in
Werkloosheid Horst aan de Maas fors gestegen
Congres over toekomst agrarische sector in Venlo
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen