Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder steun voor verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk

Geplaatst opdonderdag 13 december 2018 - 17:00

Vijf gemeenten in Limburg zijn vóór een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Daartegenover zijn vijf gemeenten tegen zo'n verbod.

Dat blijkt uit onderzoek van L1 en de NOS.

Minder steun
Daarmee krijgt het pleidooi van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in Limburg minder steun dan in de rest van het land. Een jaar geleden deed de raad de aanbeveling om die vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden omdat deze het meeste letsel, schade en overlast veroorzaken. Landelijk is 31 procent vóór zo’n verbod en 12 procent tegen. In Limburg schaart 23 procent van de gemeenten zich achter een verbod, waarmee het percentage voor- en tegenstanders even hoog is.

Geen verbod
Het kabinet ziet liever dat gemeenten maatwerk leveren en is bezig met nieuwe wetten die dat mogelijk maken. Daarop geeft geen enkele Limburgse gemeenten aan een algeheel
vuurwerkverbod in te stellen.

Vuurwerkvrije zones
Vaals en Eijsden-Margraten gaan net zoals vorig jaar vuurwerkvrije zones instellen. Alleen in Weert wordt dit jaar geëxperimenteerd met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Inwoners kunnen met elkaar afspreken om geen vuurwerk af te steken in hun straat, op een plein of in de buurt.

De NOS en de regionale omroepen vroeg de colleges van B&W van alle 380 gemeenten in Nederland naar hun opvattingen over vuurwerk. Van de 33 gemeenten in Limburg gaven 22 gemeenten antwoord op de vragen, een respons van 67 procent

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen