Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder nieuwe gezichten in Limburgs Parlement

Geplaatst opmaandag 23 maart 2015 - 17:32

De helft van de leden van het pas gekozen Limburgs Parlement is nieuw. Het gaat om 24 van de 47 leden.

Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen van vorige week woensdag. Die werd maandag vastgesteld op een zitting van het centraal stembureau in Maastricht.

Minder nieuwe gezichten
Het aantal nieuwe statenleden is fors lager dan 4 jaar geleden. Toen waren dat er 35 van de 47. Dat leidde destijds tot grote zorgen, onder meer bij toenmalig gouverneur Leon Frissen. Hij was bang dat door de forse personele wisseling teveel kennis verloren zou gaan. Dat zou volgens Frissen slecht zijn voor het functioneren van de democratie.

VVD intact
Bij CDA, PVV en SP bestaat de helft van de fractie uit nieuwe gezichten. Bij PvdA en D66 zijn dat er drie van de vier. De VVD is de enige fractie zonder nieuwelingen. Langstzittend statenlid in de nieuwe periode is Edwin Bus van de SP. Hij zit sinds 1999 in het Limburgs Parlement.

Statenvergadering
Donderdag worden de nieuwe statenleden geïnstalleerd in een extra statenvergadering. Woensdag wordt in een speciale zitting afscheid genomen van de vertrekkende statenleden.

Het aantal nieuwe statenleden stijgt overigens nog licht als er nieuwe gedeputeerden zijn benoemd. Die schuiven dan formeel door van statenlid naar provinciebestuur.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Irene Janssen Vrouwen Provinciale Staten
Pleidooi voor meer vrouwen in Provinciale Staten
Alexander Pechtold wil meeregeren in Limburg
Stemmenkanon PVV bedenkt zich ineens en haakt af
Ger Koopmans wil gedeputeerde blijven en wordt lijsttrekker
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen