Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minder Limburgers slachtoffer van criminaliteit

Geplaatst opmaandag 24 september 2018 - 12:08

Het aantal Limburgers dat naar eigen zeggen het slachtoffer werd van criminaliteit, is de afgelopen vijf jaar flink gedaald.

In 2012 was nog zo'n 20 procent van de Limburgers slachtoffer van bijvoorbeeld diefstal, inbraak of vandalisme. Vorig jaar was dat gezakt naar minder dan 15 procent.

Enquête
Dat staat in de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens zijn gebaseerd op de uitkomsten van een enquête waaraan 150.000 mensen hebben deelgenomen.

Cybercrime
Sinds 2015 is cybercrime de meestvoorkomende vorm van criminaliteit in Limburg waar mensen naar eigen zeggen slachtoffer van waren, maar ook dat aantal neemt voorzichtig af. In 2017 was 11 procent van de Limburgers de dupe van bijvoorbeeld koopfraude op verkoopsites als Marktplaats en Ebay, identiteitsfraude of phishing.

Het aantal Limburgers dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van een geweldsdelict is al jaren ongeveer gelijk: dat schommelt zo rond de 2,5 procent.

Jongeren
Uit de landelijke cijfers blijkt dat in alle leeftijdscategorieën het aantal slachtoffers afnam. De sterkste afname was zichtbaar onder jongeren tot 25 jaar en ouderen vanaf 65 jaar.

Ondanks de afname onder jongeren, blijken zij in 2017 nog relatief het vaakst de dupe te zijn geworden van criminaliteit, met name door vermogensdelicten en geweld. De kans dat zij met criminaliteit te maken krijgen is twee keer zo groot als onder 65-plussers.

Video: CBS

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen