Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder Limburgers slachtoffer van criminaliteit

Geplaatst opmaandag 24 september 2018 - 12:08

Het aantal Limburgers dat naar eigen zeggen het slachtoffer werd van criminaliteit, is de afgelopen vijf jaar flink gedaald.

In 2012 was nog zo'n 20 procent van de Limburgers slachtoffer van bijvoorbeeld diefstal, inbraak of vandalisme. Vorig jaar was dat gezakt naar minder dan 15 procent.

Enquête
Dat staat in de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens zijn gebaseerd op de uitkomsten van een enquête waaraan 150.000 mensen hebben deelgenomen.

Cybercrime
Sinds 2015 is cybercrime de meestvoorkomende vorm van criminaliteit in Limburg waar mensen naar eigen zeggen slachtoffer van waren, maar ook dat aantal neemt voorzichtig af. In 2017 was 11 procent van de Limburgers de dupe van bijvoorbeeld koopfraude op verkoopsites als Marktplaats en Ebay, identiteitsfraude of phishing.

Het aantal Limburgers dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van een geweldsdelict is al jaren ongeveer gelijk: dat schommelt zo rond de 2,5 procent.

Jongeren
Uit de landelijke cijfers blijkt dat in alle leeftijdscategorieën het aantal slachtoffers afnam. De sterkste afname was zichtbaar onder jongeren tot 25 jaar en ouderen vanaf 65 jaar.

Ondanks de afname onder jongeren, blijken zij in 2017 nog relatief het vaakst de dupe te zijn geworden van criminaliteit, met name door vermogensdelicten en geweld. De kans dat zij met criminaliteit te maken krijgen is twee keer zo groot als onder 65-plussers.

Video: CBS

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen