Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder Limburgers slachtoffer van criminaliteit

Geplaatst opmaandag 24 september 2018 - 12:08

Het aantal Limburgers dat naar eigen zeggen het slachtoffer werd van criminaliteit, is de afgelopen vijf jaar flink gedaald.

In 2012 was nog zo'n 20 procent van de Limburgers slachtoffer van bijvoorbeeld diefstal, inbraak of vandalisme. Vorig jaar was dat gezakt naar minder dan 15 procent.

Enquête
Dat staat in de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens zijn gebaseerd op de uitkomsten van een enquête waaraan 150.000 mensen hebben deelgenomen.

Cybercrime
Sinds 2015 is cybercrime de meestvoorkomende vorm van criminaliteit in Limburg waar mensen naar eigen zeggen slachtoffer van waren, maar ook dat aantal neemt voorzichtig af. In 2017 was 11 procent van de Limburgers de dupe van bijvoorbeeld koopfraude op verkoopsites als Marktplaats en Ebay, identiteitsfraude of phishing.

Het aantal Limburgers dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van een geweldsdelict is al jaren ongeveer gelijk: dat schommelt zo rond de 2,5 procent.

Jongeren
Uit de landelijke cijfers blijkt dat in alle leeftijdscategorieën het aantal slachtoffers afnam. De sterkste afname was zichtbaar onder jongeren tot 25 jaar en ouderen vanaf 65 jaar.

Ondanks de afname onder jongeren, blijken zij in 2017 nog relatief het vaakst de dupe te zijn geworden van criminaliteit, met name door vermogensdelicten en geweld. De kans dat zij met criminaliteit te maken krijgen is twee keer zo groot als onder 65-plussers.

Video: CBS

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen